Beredskap på riktigt -odla dina egna fröer

I dessa tider talas det mycket om beredskap. Visst är det bra att ha mat och vatten hemma för en vecka men om man verkligen ska tala om beredskap så måste vi också tänka långsiktigt. Vi är ett stort land och har mycket mark och många tänker säkert att vi lätt kan odla vår mat i en krissituation. Men för att göra det krävs fröer och i stort sett alla fröer till grönsaker importeras från utlandet. Utan en fungerande handel kommer inga fröer till Sverige.

Men långt innan postgång och Internet har odlare och bönder tagit sina egna fröer i årtusenden och varit självförsörjande inte bara på mat utan också på utsäde. Det kan vi naturligtvis även göra idag och det är nu på våren man ska komma i gång med sin fröodling.

Men det är inte bara för vår beredskap som vi ska odla egna fröer. När man tar sina egna fröer anpassar de sig efter plats och klimat och man får på sikt en lokal variant som fungerar bra i ens egen odling. Dessutom sparar fröodling pengar och eftersom man ofta får stora mängder frön så kan man även byta fröer med sina vänner eller i grupper på nätet.

Enkla fröer att börja ta själv är tomater, chili, bönor och ärter. Dessa växter är alla ettåriga och korsar sig inte så lätt. När du väl har lyckats med dem kan du gå vidare med lite svårare grönsaker som kålväxter, lökar, rotsaker, pumpa med mera.

Fröodling kräver alltså kunskap och en del förståelse för växternas biologi. Man måste veta något om korsningsrisker, hur växterna pollinerar sig, när växterna blommar och hur man skördar och bevarar fröerna. Kunskapen kan man skaffa sig digitalt, via böcker, kurser och föreningar. Alla deltagare på Holma har möjlighet att välja fröodling som tillval en förmiddag i veckan och vi har också ibland digitala kurser.

Den 2 mars har du möjlighet att gå en snabbkurs i fröodling på Holmas frödag. Då kommer det också bytas och säljas amatörfröer.  Välkomna att lära dig mer om fröer på Holmas frödag! Du anmäler dig här

Karin Jansson

Nyhetsbrev december 2023

Några gånger om året skickar vi ut nyhetsbrev, där vi tipsar om nya kurser på Holma, öppna evenemang och andra omställningshändelser. Du kan skriva upp dig på vårt Nyhetsbrev här!

Illustration av Malena

Vilsam ledighet till er alla! 

Förra veckan var det avslut för Ställ Om, Hantverk och Allmän kurs och nu har ett lugn lagt sig över Holma Folkhögskola. Vi har ett intensivt år bakom oss, med fler deltagare än någonsin förut. Vi har utvecklat flera nya kurser, som “Nötodling”, “Fröodling” och “Seniorkurs i odling, matlagning och gemenskap”. Många deltagare har varit drivande och tagit initiativ till olika aktiviteter, som att samlas kring elden i skogsträdgården, konstworkshops på onsdagar, en Holmakör och föreläsningar om jordkällare, inre omställning och svampguidning m.m. 

Nästa år planerar vi för jubileumsår då skogsträdgården firar tjugo år, det kommer vi uppmärksamma på olika sätt. En sak vi vill realisera är pizzakvällar med musik i skogsträdgården, helst i vackraste maj. Har ni andra idéer på hur det borde uppmärksammas, skriv till oss!   

Vill du tillbringa en omställningsvår eller ett omställningsår på Holma, ansök till kurserna Ställ Om eller Mat ur Jorden, det finns några få platser kvar fortfarande! 

Vi har också precis lagt upp nya kortkurser som oftast sker under en eller två dagar på helgen, på vår hemsida hittar ni mer info och anmälan till: 

 • Kortkurs gör tvål och salvor
 • Kortkurs tälja i färskt trä, två dagar
 • Workshop Nytt liv till gamla kläder 
 • Introduktion till skogsträdgård och fleråriga växter, två dagar 
 • Kortkurs Ätliga vilda växter 

Vad skulle du vilja se för kortkurs på Holma, skicka gärna in önskelistor till oss 🙂 

Passar också på att uppmana till att boka in den 27 april i kalendern – då blir det Öppet Hus på Holma! 

God vila till er alla, vi ses på Holma 2024!

Så egna valnötter – så här gör du, steg för steg.

Att komma igång med att så valnötter är inte så svårt. Hösten är rätta tiden att bege sig ut på jakt efter valnötter här i Skåne. Men om du vill prova redan i år kanske du kan hitta någon i ditt nätverk som har nötter att ge bort. Så här går du tillväga, steg för steg.

 1. Välj nötter med bra genetik! Värdefulla egenskaper är framför allt härdighet, men också att trädet ger nötter tidigt under sin livstid och att det är lateralbärande, dvs att det ger nötter på sidogrenar, inte bara i toppen av trädet.
 1. Samla in valnötter från träd på hösten. Det yttre, gröna höljet faller bort av sig själv på äkta valnöt. På svart valnöt behöver man ta bort det. Det kan man göra genom att låta nötterna ligga i en påse några dagar. Då börjar det att brytas ner. Använd handskar – höljet innehåller mycket mörkt pigment. 
 1. Placera valnötterna i en låda med lätt fuktad sand och placera kallt och mörkt, t ex i kylskåp, jordkällare eller i en hink som du gräver ner. Det får inte vara lufttätt, men det behöver vara mussäkert.
 1. På våren kikar du efter vilka nötter som har börjat gro. Tar det lång tid kan du ta in dem i värmen så att de kommer igång. Har de börjat gro kan du plantera ut dem, antingen direkt på växtplatsen, i djupa krukor eller i en växtbädd med nätbotten. Sätter du dem direkt på växtplatsen och har gott om utsäde kan det vara bra att sätta tre–fem stycken på samma ställe eftersom det finns risk att inte alla plantor kommer upp. Kommer alla upp kan du gallra efter några år. 
 1. Valnötsträd är känsliga för kyla de första åren. Därför kan det vara en fördel att förvara dem i växthus en säsong eller två, och plantera ut dem på våren. 
 2. Värt att tänka på om du har valnöten i kruka är att den växer med en djup pålrot som gör att den lätt får rotsnurr eller växer igenom krukan. Pålroten innebär också att valnöten är svår att flytta från en plats till en annan när de väl kommit igång att växa.

Den här listan är en del av en längre artikel om nötodling som publicerades i senaste numret av tidningen Åter. Du hittar hela artikeln här.

Folkhögskolan bildar Sverige

“Är du där på… folkhögskolan… fortfarande?”

“Javisst! Det är fullt upp!”

“Vad är det nu igen… som ni gör för något…?”

I telefon med min mormor återkommer ständigt behovet att förklara vad min arbetsplats ägnar sig åt. Kanske kan det förklaras med att hon är gammal och inte minns särskilt väl, men det kan också vara för att folkhögskola är svårt att greppa oavsett ålder. Det kan liksom vara… så olika. Så mycket. Att det inte riktigt går att förstå.

Under de snart åtta år som jag har arbetat på Holma folkhögskola finns det mycket jag är stolt över. Först de mest uppenbara sakerna som att vi lyckas ge hopp och redskap till mängder av deltagare som vill lämna positiva avtryck på vår planet. Att vi har deltagare som ibland går vidare i initiativ och roller som blir prisbelönta och uppskattade. Att vi uppmärksammas i Höör för de insatser vi gör för orten där vi verkar. Mer i bakgrunden finns en stolthet över att ha varit en positiv kraft i mörka livsberättelser. En stolthet över att ha räddat liv och gett liv mening.

I möten med människor från andra folkhögskolor har jag hört liknande berättelser. Jag hör om framgångssagor på mängder av politikområden. Utbildningar som tar människor närmare sysselsättning, utbildningar som ger levande landsbygd, utbildningar som ger spetskompetens, utbildningar som ger en andra chans, utbildningar som ger mening till de mest utsatta och utbildningar som tas fram i all hast för att klara plötsliga samhällsutmaningar. Folkhögskolor gör allt och gör det med en självklar respekt och intresse för varje enskild individ.

Idag den 19 september har folkhögskolor samlats under den gemensamma manifestationen “Folkhögskolan bildar Sverige”. Det sker mot bakgrunden av nedskärningar och att vi behöver påminna politiker, allmänhet och oss själva om den fantastiska verksamhet som folkhögskolor genomför runt om i landet. Det är liksom viktigt att stanna upp ibland, njuta av berättelser från olika folkhögskolor och säga till världen så som jag borde svara min mormor.

“Vi bildar Sverige. Vi uträttar stordåd.”

/ Jonas Wilson

 

Fortbildning om AI på Holma Folkhögskola

Idag hade personalen på Allmän kurs fortbildning om hur AI, närmare bestämt Chat GPT,  kan användas i undervisningen. Vi fick en genomgång av Björn Lundberg som är lärare vid Lunds universitet. Han berättade om vad AI är och hur det har utvecklats. Vi fick sen själva testa på att skriva in några av de uppgifter som vi nyligen givit till våra deltagare. Det var skrämmande att se hur den kunde leverera t ex populärvetenskapliga texter om kända vetenskapsmän som lärarna hade godkänt. Men även intressant att se att den killgissar när den inte vet. På frågan vad Holma folkhögskola är svarade den att det är en folkhögskola i området Holma i Malmö som funnits sen 1979 och att den har ett stort campus och haft många utbytesstudenter. Inget av detta stämmer. Den gör heller ingen skillnad på när den vet och när den gissar så även om verktyget är kittlande så ställer det höga källkritiska krav på den som använder det.

Tack alla för 2021. Nu kör vi 2022 !

Idag, måndag 10/1 – 2022, kör vi igång det nya kursåret på Holma! Som inspiration inför det nya året bjuder Måns, en av Holmas kursdeltagare, på strålande höjdpunkter från sommarens Nordiska Permakulturfestival. Njut och känn peppen inför det nya året!

Ett hjärtevarm kram till alla som var med och skapade Holma och omställning under 2021!

Nu kör vi!

Tomas Tengby från SR Meny besöker Holma Folkhögskola

Tomas Tengby, programledare i det välkända radioprogrammet Meny i Sveriges Radio kommer på besök till Holma Folkhögskola och Skogsträdgården i Holma. Martina Fingeroos och Jonas Årman som båda sitter i Holma Folkhögskolas styrelse har bjudit honom.

– Vi har bjudit hit Tomas eftersom vi tycker att det som händer på Holma Folkhögskola tydligt visar vilken omställning vi behöver göra med hänsyn till framtidens matförsörjning. Framför allt vill vi visa upp hur lustfylld och glädjerik den här processen är, och hur den får människor att växa.

Tomas Tengby kommer onsdagen den 20 oktober. Just på onsdagar är det tillval på skolan och en grupp deltagare skördar grönsaker och en annan grupp deltagare lagar mat till hela skolan. Utöver lunch på nyskördade grönsaker så kommer besöket på innebära en hel del smakprover från skogsträdgården berättar Martina:

– Vi vill fokusera på de fleråriga grönsaker, svampar, bärande buskar och träd som år efter år ger större skördar i Holma skogsträdgård, en av Sveriges allra första i sitt slag.

Skogsträdgården i Holma, strax utanför Höör, anlades 2004. Sedan 2016 finns också Holma Folkhögskola här med bland annat kurser i skogsträdgårdsodling, grönsaksodling och permakulturdesign. Dessa ämnen kan också kombineras med allmän kurs där man kan komplettera sina gymnasiebetyg. Ansökan till nästa års kurser är öppen fram till den 15 november.

Kurserna med start våren 2022 är öppna för ansökan!

Några av oss har redan hittat rätt. Nu är kurserna med start våren 2022, öppna för ansökan!
 
Holmas främsta verktyg är våra kurser. Med hjälp av dessa ställer vi om våra liv tillsammans med alla deltagare. Kolla in vår hemsida och häng med omställningen under nästa år!
 
Tillsammans odlar vi en bättre värld!
 
 
#permakultur #omställning #holmafolkhögskola