Nötodling för sydsvenska förhållande, 25%, distans

Nu är ansökningstiden till vårens kurs stängd.

Varför odla nötter? 

Det finns många anledningar att odla nötter. Genom att få mer av vår mat från perenna system, och särskilt träd, skapas förutsättningar för rika ekosystem med en stor biologisk mångfald som samtidigt binder in kol i marken. 

Förutom näringsrik mat kan nötträd och -buskar ge oss flerfaldig skörd i form av virke men också tex. sav, färgpigment och andra produkter. Det finns en lång historia av att samla och odla hassel i Sverige, men det finns också goda förutsättningar att odla andra nötträd, som valnöt och kastanj. För att utveckla kunskap, goda exempel och sorter anpassade för vårt klimat behövs många nötodlare som vill experimentera, samarbeta och byta erfarenheter. 

 

Kursbeskrivning

Under kursen går vi igenom odling, skötsel, skörd och användning av de mest odlingsvärda nötterna för södra Sverige. Vi har huvudfokus på hassel, valnötter och kastanj men tar också upp ek och några ovanligare odlingsvärda nötträd. Vi arbetar praktiskt med plantering, beskärning, skörd och förökning. Under kursen gör deltagarna en design för sina egna nötplanteringar. Vi hjälps åt att få tillgång till bra växtmaterial och belyser hur ett gemensamt förädlingsarbete kan drivas. Vi tar också upp exempel på hur nötodling kan bedrivas utan att man själv äger marken. 

 

Kursupplägg 

Kursen pågår mellan 18 februari och 18 november med 6 fysiska helgträffar (en eller två dagar) samt 2 kortare digitala möten och två valbara workshops. Däremellan görs fördjupning individuellt och i samarbete med andra deltagare. 

 

Kursträffar

Träff 1: 18 februari 

Träff 2: 4-5 mars

Träff 3: 8-9 april

Träff 4: 27 maj

Distansträff 3 Juni: 2 h digitalt 

(Juli: Valbart att delta vid förökning genom okulering) 

Träff 5: 26-27 Augusti

(Oktober: Valbart att delta i nötbytardag + workshop om ekollon som mat) 

Träff 6: 18 November 

 

Kursinnehåll

  • Hassel, valnöt, kastanj och ett urval av ovanligare odlingsvärda nötter 
  • Skörd, knäckning, torkning, förädling
  • Försäljning/Marknadsföring 
  • Sjukdomar och skadegörare, växtskydd
  • Odlingssystem – samodling, agroforestrysystem
  • Etablering, anläggning, plantering
  • Förökning av träd och buskar 
  • Designa sin nötodling
  • Ekollon som mat 
  • Odla utan tillgång till egen mark 
  • Gemensamt förädlingsarbete 

 

Mål med kursen 

Efter avslutad kurs ska deltagaren… 

  • fått praktisk och teoretisk kunskap om odling, skötsel, skörd och förädling av odlingsvärda nötter för vårt klimat 
  • designat och planerat nötodlingsprojekt anpassade för ens behov och förutsättningar
  • Kunna föröka upp egna växter genom olika förökningstekniker 
  • Ha tillgång till ett nätverk av nötodlare att dela kunskap, erfarenheter och växtmaterial med.
  • Ha förståelse för fördelarna med perenna och vedartade odlingssystem.

 

Plats

Kursen är dels på Holma Folkhögskola i Höör och dels på andra platser i Skåne (Söderslätt, Laholm, Halland). Till Holma går det att ta sig med tåg och när vi är på andra platser ordnar vi samåkning. 

 

Omfattning och studiemedel 

Kursen är på 25% 

 

Kurslitteratur 

Handbok för nötodlare, Philipp Weiss 

Övrig litteratur tillhandahålls digitalt 

 

Kostnader 

Det kostar inget att gå kursen, däremot står deltagare själv för resekostnader inom kursen. Det kan också finnas möjlighet att ta del av växtmaterial, som utsäde och grundstammar, i så fall betalas ett självkostnadspris.  

 

Antagning

Du ansöker med ett personligt brev där du beskriver varför du vill gå kursen och hur du vill omsätta kunskaperna i praktiken. Berätta gärna vad du har för tidigare erfarenheter och kunskaper som är relevanta. Vi prioriterar deltagare som har plats/förutsättningar att komma igång med nötodling.  Sista dag för ansökan är 8/1.

 

Kontaktperson: 

Johanna Johansson 

johanna.johansson@holmafolkhogskola.se

0708458364