Raise our forks for diversity!

Kanske tror du att fröer är fria och kan säljas och köpas hur som helst? Verkligheten är precis tvärtom. Inom EU finns ett komplicerat regelverk som gör att nästan bara moderna, kommersiella fröer får säljas och att all mat du äter i grunden styrs av några få multinationella fröfirmor. Små undantag har hittills gjort det möjligt för fröbanker och fröorganisationer att bevara kultursorter och sådant som människan har odlat under hundratals år men nu hotas även denna verksamhet av en ny frölag.

Den 24 april röstar EU-parlamentet om nya regler kring vilka fröer som får säljas. Fröindustrin lobbar hårt för att begränsa tillgången till kultursorter och sorter de inte kan tjäna pengar på. Några aktivister från den österrikiska församlarföreningen Arche Noah försöker få EU-parlamentariker att förstå att vi ska behålla den odlade, biologiska mångfalden och låta bönder och småodlare fritt odla och sälja fröer.

Stöd gärna Arche Noah i deras kamp för det fria fröet. Skriv på deras namninsamling och skicka gärna en slant för att stödja deras verksamhet. FN har räknat ut att 75 % av den odlade biologiska mångfalden redan har försvunnit -nu måste vi rädda det som är kvar!

Vill du lära dig mer om hur du odlar dina egna fröer? Hösten 2024 håller vi en kurs i fröodling på distans med tre träffar på Holma Folkhögskola. Ansök innan den 15 maj!

Karin Jansson

Rulla till toppen