Allmän kurs distans – Samhälle och miljö

Ansök till vårterminen 2024 HÄR! Sista dag för ansökan är 15 november.

Den här kursen är för dig som vill: 

 • Läsa klart gymnasiet.  
 • Få möjlighet att läsa vidare på på yrkeshögskola, högskola och universitet.
 • Studera i en liten grupp. 
 • Lära dig nya saker och utvecklas som människa.
 • Studera på distans 

Välkommen till oss på Holma Folkhögskola. Hos oss är det viktigt att skapa en trygg och lugn miljö där du läser in gymnasieämnen i din egen takt. Här får du kunskaper om samhället, miljön och världens tillstånd, samt utrymme att reflektera kring ditt eget liv och verklighet. 

 

En vanlig vecka när du läser Allmän kurs distans på Holma Folkhögskola 

Vi träffas online klockan nio varje morgon och fokuserar på ett ämne per dag. Förmiddagarna ägnas till exempel åt föreläsningar och diskussioner. På eftermiddagarna arbetar du vanligtvis självständigt, men läraren finns tillgänglig som bollplank och för stöd och frågor. Det finns alltid en lärare tillgänglig som du kan kontakta om du har frågor eller behöver hjälp.  Vi använder oss av Google Classroom och zoom som kommunikationsverktyg. Tillgång till dator med kamera och internet krävs för att gå kursen.

 

Folkhögskola, både likt och olikt komvux 

Folkhögskolan är både lik och olik andra skolor. På folkhögskolor får du behörighet för att kunna söka till universitet och yrkeshögskolan, precis som du får på gymnasiet och komvux. Men folkhögskolan är också olik gymnasieskolan och komvux. Många säger att det har fungerat bättre att läsa på folkhögskola av olika anledningar, som ett lugnare tempo, mindre klasser och en annan typ av pedagogik. 

På folkhögskola får du ett omdöme istället för ett betyg. Ett omdöme är en gemensam bedömning av din studieförmåga i alla ämnen, du får alltså inte betyg i enskilda ämnen. För att få ett omdöme måste du läsa på folkhögskola under minst ett år på heltid. Med omdömet kan du sedan söka till högskolan eller yrkeshögskolan i en egen kvotgrupp. Alla deltagare läser alla ämnen oavsett om de fått behörighet i ämnet sen innan eller ej.

 

Individuell studieplanering  

När du börjar på Allmän kurs distans gör vi en studieplanering där vi utgår från dina tidigare erfarenheter i skolan och arbete. På folkhögskola går du mellan 1-3 år beroende på dina tidigare studier. Under studieplaneringen pratar vi också om dina drömmar och framtidsplaner och vilka ämnen du vill ha behörigheter i. 

Du kan få behörigheter i följande ämnen:  

 • Historia 1a1
 • Religion 1
 • Samhällskunskap 1a1
 • Naturkunskap 1a1
 • Svenska 1, 2, 3 (eller Svenska som andraspråk 1, 2, 3)
 • Engelska 5 och 6
 • Matematik 1a, b eller c.

Utifrån din individuella studieplan läser du sedan i din egen studietakt. Om vi har möjlighet kan vi också erbjuda särskilda behörigheter i vissa ämnen utöver dessa. Några exempel är Matematik 2a, b eller c, Ma3b eller c, Samhällskunskap 1a2 samt Naturkunskap 1a2 och 2.

 

Studiemedel

Att läsa på folkhögskola ger dig möjlighet att få studiemedel från CSN i tre år för dig som inte är klar med gymnasiet och två år för dig som redan är klar. För att undersöka om du kan få studiemedel och hur länge, besök www.csn.se.

 

Antagningsprocess och kriterier

För att studera på folkhögskola behöver du vara minst 18 år. Vid ansökan ska du skriva ett personligt brev om varför du vill gå kursen samt delge oss dokument som visar att du kan studera på gymnasienivå, t.ex. betyg från avslutad grundskola eller påbörjade studier på gymnasieskola. Du blir sedan kontaktad av oss och vi bokar in ett samtal där du får berätta om dig själv och vi berättar mer om kursen och skolan. Antagning sker sedan utifrån bedömningen att den sökande har motivation att studera och förmåga att tillgodogöra sig kursens innehåll.

Om du saknar enstaka betyg för att bli klar med grundskolan kan du ändå ansöka till oss så gör vi en individuell bedömning.

 

Kurstider våren 2024

8 januari – 7 juni 2024. Vi har sportlov vecka 8 och påsklov vecka 13. 

 

Ansök 

Ansök här. Ansökan öppnar den 1 oktober och stänger den 15 november. 

 

Kontaktperson 

Hugo Malm, kursansvarig  hugo.malm@holmafolkhogskola.se