Mat ur jorden – småskalig odling och förädling

Vi har några platser kvar på vårens kurs och antar löpande till dem.

Odlingskurs på Holma gård i Höör

Kursen är för dig som vill…
● lära dig att odla på ett småskaligt och regenerativt sätt.
● lära dig att skörda och ta hand om skörden genom matlagning, förädling och konservering.
● odla tillsammans med andra och lära dig att skapa nätverk och samarbeten kring odling.
● producera mer av maten du äter för att bland annat öka din hemberedskap och självförsörjning

Lär dig odling och förädling i liten skala

På kursen “Mat ur jorden” får du lära dig att odla på ett sätt som ger rika skördar, samtidigt som jordens bördighet byggs upp. Grunden i undervisningen är skolans grönsaksodling i växthus och på friland. Kursens deltagare driver odlingen tillsammans med lärarna, från sådd och förkultivering, till skörd och matlagning eller förädling av skörden. På så sätt får du vara med på hela processen från att så fröna till att äta av skörden. Eftersom vi odlar med handkraft behöver du vara beredd på att arbeta med kroppen och i skiftande väder.


Teori och praktik varvas hela tiden för att bilda en helhet. Den teoretiska delen består av gruppdiskussioner, workshops, föreläsningar, egen inläsning och instuderingsuppgifter. Den praktiska delen består bland annat av odling, kompostering, skörd, matlagning, förädling av skörden och att sköta om de verktyg och lokaler som vi använder till detta.


Under kursen får du också kunskaper kring hur dagens matproduktion ser ut och hur du kan göra medvetna val kring livsstil, konsumtion och mat som är mer hållbara både för jorden och oss människor.

Kursens innehåll

  • Grundläggande kunskap i grönsaksodling på friland och i växthus.
  • Odling och användning av frukt, bär och örter.
  • Förökning av växter, plantuppdragning och fröodling.
  • Kompostering, näringskretslopp, jord, gödsel och biokol.
  • Grundläggande kunskaper för att kunna laga mer mat på grönsaker.
  • Olika metoder för livsmedelsförädling och konservering t.ex. fermentering av baljväxter, mjölksyrning av grönsaker, inläggningar, dryck, torkning och inkokning.
  • Introduktion till odling av perenna grönsaker.
  • Introduktion till gemensamhetsodling.
  • Introduktion till sociokrati, permakultur och omställning.
  • Studiebesök och gästföreläsningar.

Kursen kräver inga förkunskaper, utan det räcker med engagemang och nyfikenhet att lära. Vi ser kursen som en gemensam resa, där vi hjälps åt att bygga upp kunskap som vi har nytta av i våra liv, både praktiskt och i livet i stort. En viktig del av kursen är att lära sig att hitta och utnyttja olika resurser i sin omgivning för att bygga nätverk, social hållbarhet och samarbeten. På Holma jobbar vi
med sociokrati, som är en modell för beslutsfattande där alla kan göra sin röst hörd. Detta kommer vi även att använda i kursen.

På onsdagar under vår och höst har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att man i kursöverskridande grupper studerar ett ämne tillsammans vilket ger möjlighet att knyta kontakter med deltagare på andra kurser. På tillvalet blandas deltagare från olika kurser på Holma. Tillvalsämnena som man kan önska bland varierar mellan terminerna, men som exempel kan det vara fröodling, snickeri, matlagning, skogsträdgård, m.m.

Hela Holma folkhögskola består av kurser med inriktning på omställning och permakultur. Som deltagare på Mat ur jorden blir du en naturlig del av detta nätverk.

Kursmål

Kursens mål är att ge deltagarna:
● kunskaper för att kunna starta upp, sköta och skörda en odling, själv eller tillsammans med andra.
● grundläggande kunskaper i livsmedelsförädling och matlagning
● kunskaper om lokala näringskretslopp och kompostering.
● kunskaper om hur odlingen kan bedrivas för att bygga upp en frisk och bördig jord.
● stärkta förutsättningar för att ta egna övervägda val kring konsumtion, livsstil, odling och mat.

Praktisk information

Kurstid: 24 februari till 21 november 2025. Kursen är på heltid, 100%. Lektionsdagar är måndagar, tisdagar, torsdagar och fredagar kl 09.00-15.00, samt onsdagar kl 09.00-12.00. I kursen ingår också deltagande på skolans Öppet Hus den 10 maj och skördefest den 13 september. Utöver dessa tider gäller självstudier och det kan också ske studieresa, eller deltagande på marknader på andra tider.

Praktik: Två veckors praktik ingår i kursen. Praktiken kan genomföras under de undervisningsfria veckorna på sommaren eller planeras in utanför schemalagd tid under resten av året. För att bli godkänd på kursen ska praktiken genomföras och redovisas.

Lov: Eftersom odlingen kräver kontinuerlig tillsyn har vi inget längre lov under kurstiden. Vid påsk har vi ett kortare påsklov, och vecka 44 har vi höstlov hela veckan. I juli har vi tre undervisningsfria veckor, v. 28-30, där två veckor är avsatta för praktik och en vecka är lov. 

Plats: Holma Gård i Höör

Kostnader: Undervisningen är avgiftsfri, men deltagare behöver själva bekosta kurslitteratur och arbetskläder. Resekostnader i samband med studieresor kan tillkomma.

Kurslitteratur och digital plattform: I samband med kursstart får du information om litteratur som vi rekommenderar att du har tillgång till, för inläsning under kursens gång. På kursen använder vi Google Drive som verktyg, och du behöver ha ett Google-konto för att kunna ta del av information under kursen. 

CSN: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’ för att se om du kan få studiemedel. Folkhögskolor faller under ‘gymnasienivå’.

Ansökan: Du ansöker genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gången du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan. Skolan förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid lågt deltagarantal eller annan extraordinär händelse.

Ansök senast: Ansökan är öppen 1 oktober till 15 november. Besked om antagning ges kort därefter.

Antagning: Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval utifrån nedanstående kriterier (utan inbördes ordning). Tänk på att beskriva detta i ditt personliga brev. 

  • Intresse av att lära sig mer om odling, matlagning och förädling
  • Engagemang i ideella föreningar eller sociala projekt
  • Praktisk användning av det du lär dig på kursen, t.ex. genom ditt arbete/egna företagande, utveckling av den egna odlingen, att driva/delta i ett gemensamt odlingsprojekt etc.
  • Möjlighet att delta i kursen på heltid under hela året.

Villkor för fullgjord kurs: För att bli godkänd på kursen krävs att deltagaren genomför och redovisar praktik, samt har en närvarograd på minst 70% under kursen. 

Reseinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Ett tips för att korta ner restiden är att ha en cykel i Höör! Karta

Mer info eller frågor till Karin Ervelin eller Axel Löfsved

mail: karin.ervelin@holmafolkhogskola.se eller axel.lofsved@holmafolkhogskola.se

Rulla till toppen