Ställ om: permakultur, entreprenörskap, krisberedskap och självhushållning

Det går fortfarande att ansöka om en reservplats till höstterminen 2022, med goda chanser att komma in. Du ansöker här.

Vill du vara en del av ett hållbart sammanhang och få verktyg till att ställa om ditt liv? Omställning ser olika ut för alla och därför jobbar vi under terminen för att du ska hitta det sätt som passar just dig.

Kursen lämpar sig för dig som vill lönearbeta mindre och producera mer av det du behöver. Den ger en helhetsbild inom en bredd av ämnen snarare än djup kunskap i enskilda ämnen.

Permakultur är ett designverktyg med målet att tillfredsställa mänskliga behov och öka ekosystemhälsa. Det handlar om att bygga upp naturresurser och inte bara att förbruka mindre. Vi utforskar permakultur grundligt och kursens deltagare kommer jobba med permakultur under hela terminen. Vi applicerar designverktyget på fysiska platser, i projektidéutveckling och på personlig basis. Hela kursen genomsyras av permakultur men leder inte till ett PDC certifikat.

Entreprenörskap är för vissa ett ord som de inte vill bli förknippade med. Vi har en bredare syn på vad det innebär. Som entreprenörer är vi kreativa, drivna, använder oss av ett helhetstänk och ser möjligheter i en föränderlig värld. Entreprenörer behöver inte nödvändigtvis driva företag. Under kursen lär vi oss att utveckla affärsidéer och marknadsföringsstrategier, skriva affärsplaner, hur du kan söka projektpengar, mm. Även om du inte har planer på att starta ett eget företag eller en förening så ger kursen dig redskapen till att göra det i ett format som är relevant för alla. På kursen undersöker vi både hur dagens ekonomiska system fungerar och vilka alternativ som finns. Detta gäller privatekonomi, företagsekonomi och nationalekonomi.

Under kursen kommer du att få kunskap för att höja både din egen och samhällets krisberedskap bland annat:

  • Vad du bör ha hemma för att vara beredd. 
  • Hur det svenska krisberedskapssystemet ser ut. 
  • Ätliga vilda växter. 
  • Skillnaden mellan Preppers, Hipsters och Omställare. 

Ska vi leva billigt och försörja oss på ett hållbart sätt måste vi vara mer självförsörjande. Under kursen arbetar vi därför med grönsaksodling, perenna växter (odlade såsom vilda), livsmedelsförädling, svampodling och djurhållning. Vi kommer inte gå in på djupet inom något av ämnena men däremot får kursens deltagare ett smakprov som bildar en helhet.

Kursen vänder sig till både den som nyligen blivit intresserad av dessa frågor samt den som haft intresse en längre tid.

Efter kursen kommer du:

  • känna dig trygg i att använda permakultur som ett verktyg för personligt bruk och samhällsförändring. 
  • få en tydligare bild på hur du kan ställa om ditt liv genom nya perspektiv och praktiska självhushållningskunskaper. 
  • ha höjt din egen krisberedskap. 
  • ha fått möjligheter att utveckla dina idéer i en stödjande och lärorik miljö. 
  • ha ett bredare kontaktnät. 

Kursens upplägg:

Efter en introduktion till kursen och tid till att lära känna varandra kommer vi jobba fram ett globalt perspektiv på klimatförändring, världsekonomin, dagens jordbruk, energi, mm. Detta bearbetar vi under cirka två veckors tid vilket ger oss en gemensam grund att utveckla ifrån.

Vi ägnar resten av kursen åt våra huvudämnen (permakultur, entreprenörskap, krisberedskap och självhushållning) och är lösningsinriktade med lokal förankring. Vi arbetar med varje huvudämne ungefär en dag i veckan men det är inte jämnt fördelat under kursen.

Kursen kommer att växla mellan teori och praktik. Du som går kursen kommer ha möjlighet att påverka både de teoretiska och de praktiska momenten. Vi kommer att blanda föreläsningar, gästföreläsningar, workshops, bokseminarium, studiebesök (ca 1 gång i veckan), filmvisningar, diskussioner och grupparbeten. 

På onsdagar har alla deltagare på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att du väljer ett annat ämne utöver din kurs huvudämnen. Exempel på tillval kan vara hållbara samhällen, fröodling, snickeri, livsmedelsförädling, mm. Denna dag har vi lektioner över klassgränserna och du får möjlighet att lära känna fler av deltagarna på skolan.

Kurstid: 15 augusti – 16 december. Höstlov 31 oktober – 6 november. Lördag 17 september är skolans skördefest, som är en obligatorisk skoldag.

Studietakt: Helfart, 100 % (måndagar kl 9-14:30, tisdagar kl 9-15, torsdagar kl 9-14:30, fredagar kl 9-15; onsdagar: kl 9-12, på onsdag eftermiddagar erbjuds även ett brett spektrum av aktiviteter på skolan). 

Praktik: 2 veckors praktik på heltid ingår i kursen

CSN: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Kolla gärna hur många veckor du kan få studiemedel för genom att logga in på Mina sidor på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’. Denna kurs sker på ‘gymnasienivå’.

Ansökan: Ansöker gör du här, på skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan. 

Ansökningskriterier: Inga särskilda formella meriter krävs, men i samband med antagning undersöker vi dina förutsättningar att tillgodogöra dig och ha nytta av utbildningen.

Vi tittar bland annat på följande kriterier (utan inbördes rangordning):

– intresse för kursens huvudämnen: permakultur, entreprenörskap, krisberedskap och självhushållning

– engagemang i ideella föreningar, miljöfrågor, samhällsfrågor eller liknande

– utbildning eller arbetserfarenhet som kan anses relevant

Ansök senast: 15 maj (OBS! Ansökan är förlängd till den 29 maj). Besked om antagning ges kort därefter. Ansök via länken högst upp på sidan!

Plats för kursen: Holma 135, 24393 Höör Karta

Reseinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Hässleholm C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Ett tips för att korta restiden är att ha en cykel i Höör! 

Kontakt: Om du har frågor så kan du vända dig till kursens lärare Hugo på mail hugo.malm@holmafolkhogskola.se eller nummer 0736946154.