Så egna valnötter – så här gör du, steg för steg.

Att komma igång med att så valnötter är inte så svårt. Hösten är rätta tiden att bege sig ut på jakt efter valnötter här i Skåne. Men om du vill prova redan i år kanske du kan hitta någon i ditt nätverk som har nötter att ge bort. Så här går du tillväga, steg för steg.

  1. Välj nötter med bra genetik! Värdefulla egenskaper är framför allt härdighet, men också att trädet ger nötter tidigt under sin livstid och att det är lateralbärande, dvs att det ger nötter på sidogrenar, inte bara i toppen av trädet.
  1. Samla in valnötter från träd på hösten. Det yttre, gröna höljet faller bort av sig själv på äkta valnöt. På svart valnöt behöver man ta bort det. Det kan man göra genom att låta nötterna ligga i en påse några dagar. Då börjar det att brytas ner. Använd handskar – höljet innehåller mycket mörkt pigment. 
  1. Placera valnötterna i en låda med lätt fuktad sand och placera kallt och mörkt, t ex i kylskåp, jordkällare eller i en hink som du gräver ner. Det får inte vara lufttätt, men det behöver vara mussäkert.
  1. På våren kikar du efter vilka nötter som har börjat gro. Tar det lång tid kan du ta in dem i värmen så att de kommer igång. Har de börjat gro kan du plantera ut dem, antingen direkt på växtplatsen, i djupa krukor eller i en växtbädd med nätbotten. Sätter du dem direkt på växtplatsen och har gott om utsäde kan det vara bra att sätta tre–fem stycken på samma ställe eftersom det finns risk att inte alla plantor kommer upp. Kommer alla upp kan du gallra efter några år. 
  1. Valnötsträd är känsliga för kyla de första åren. Därför kan det vara en fördel att förvara dem i växthus en säsong eller två, och plantera ut dem på våren. 
  2. Värt att tänka på om du har valnöten i kruka är att den växer med en djup pålrot som gör att den lätt får rotsnurr eller växer igenom krukan. Pålroten innebär också att valnöten är svår att flytta från en plats till en annan när de väl kommit igång att växa.

Är du intresserad av att lära dig mer om nötodling kan du söka till vår kurs ”Skogsträdgård och småskalig agroforestry” , ansökan är öppen fram till den 15 maj. Ansökan till kursen ”Nötodling för sydsvenska förhållanden” öppnar den 1 oktober.

Den här listan är en del av en längre artikel om nötodling som publicerades i senaste numret av tidningen Åter. Du hittar hela artikeln här.

Rulla till toppen