Beredskap på riktigt -odla dina egna fröer

I dessa tider talas det mycket om beredskap. Visst är det bra att ha mat och vatten hemma för en vecka men om man verkligen ska tala om beredskap så måste vi också tänka långsiktigt. Vi är ett stort land och har mycket mark och många tänker säkert att vi lätt kan odla vår mat i en krissituation. Men för att göra det krävs fröer och i stort sett alla fröer till grönsaker importeras från utlandet. Utan en fungerande handel kommer inga fröer till Sverige.

Men långt innan postgång och Internet har odlare och bönder tagit sina egna fröer i årtusenden och varit självförsörjande inte bara på mat utan också på utsäde. Det kan vi naturligtvis även göra idag och det är nu på våren man ska komma i gång med sin fröodling.

Men det är inte bara för vår beredskap som vi ska odla egna fröer. När man tar sina egna fröer anpassar de sig efter plats och klimat och man får på sikt en lokal variant som fungerar bra i ens egen odling. Dessutom sparar fröodling pengar och eftersom man ofta får stora mängder frön så kan man även byta fröer med sina vänner eller i grupper på nätet.

Enkla fröer att börja ta själv är tomater, chili, bönor och ärter. Dessa växter är alla ettåriga och korsar sig inte så lätt. När du väl har lyckats med dem kan du gå vidare med lite svårare grönsaker som kålväxter, lökar, rotsaker, pumpa med mera.

Fröodling kräver alltså kunskap och en del förståelse för växternas biologi. Man måste veta något om korsningsrisker, hur växterna pollinerar sig, när växterna blommar och hur man skördar och bevarar fröerna. Kunskapen kan man skaffa sig digitalt, via böcker, kurser och föreningar. Alla deltagare på Holma har möjlighet att välja fröodling som tillval en förmiddag i veckan och vi har också ibland digitala kurser.

Den 2 mars har du möjlighet att gå en snabbkurs i fröodling på Holmas frödag. Då kommer det också bytas och säljas amatörfröer.  Välkomna att lära dig mer om fröer på Holmas frödag! Du anmäler dig här

Karin Jansson

Rulla till toppen