En behöver mindre än vad en tror

Alma och Bror med deras två barn Kira och Idun valde bort staden för att komma nära natur och återbruk. Ute i Kumlafota rustar de upp, bygger nytt och odlar för självförsörjning. Shakinn Osorio, deltagare på kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier, har träffat dem.

Bror, Alma, Idun och Kira framför sitt hus.

I slutet på vintern 2016 kom min syster Alma och hennes kompanjon Bror tillbaka till Sverige. Paret hade rest genom Europa med en begagnad och upprustad husbil som hem. Under resans gång hade de besökt och arbetat på olika gårdar i utbyte mot mat och uppehälle. Tillbaka i Sverige med en ny familjemedlem på väg ville nu Bror och Alma bygga upp ett nytt hem för sin familj på egen mark. De sålde husbilen och började leta efter mark eller hus runt omkring på nätet genom olika hemsidor.

– På hemsidor som Hemnet var alltför dyrt för oss så jag letade efter alternativa hemsidor där prisklassen var lite lägre. En dag hittade jag en annons om ett hus som verkade intressant utanför Veberöd i en liten ort vid namn Kumlatofta. Det fanns inga bilder så vi gick in på Google maps för att se hur det såg ut runt omkring. När vi sedan ringde på annonsen visade det sig att de som sålde huset var grannar till min mamma. Vi åkte och tog en närmare titt. Huset var omringat av en vild skog och en kunde knappt komma fram då allt var helt igenvuxet. Det fanns inget vatten, värmesystem, fungerande avlopp och inget golv i köket, berättar Bror.
– Till råga på allt var det ett gäng Amazonasmyror med svartmyror till slavar som ockuperat huset, infogar Alma.

Huset hade stått tomt i cirka 20 år men här såg Alma och Bror istället för motgångar oändliga möjligheter och med hjälp av familj, Ekobanken och Jak lyckades de få ett lån till att köpa huset och pengar till renovering.
– Vi hade tur och fick kontakt med en hjälpsam kvinna som trodde på oss och vår vision. På så sätt fick vi ett lån till att köpa huset via Ekobanken, berättar Alma.

Sommaren 2016 blev huset deras, varje helg åkte de ut till huset för att renovera. 2017 flyttade paret äntligen in helt och började odla för första gången.
Marken som huset ligger på är 1 850 kvadratmeter. Här finns det nu höns, biodling, en örtträdgård, grönsaksträdgård, fruktträdgård, ett tunnelväxthus och en katt. Paret har byggt, renoverat och odlat allt med en blandning av nytt och återbrukat material.

Hur kändes det när ni skrivit på kontraktet och blivit husägare?
– Pirrigt, skönt och stort, svarar de båda med stora leenden på läpparna.
– Det fanns inget rinnande vatten så den första tiden fick vi åka till en schysst granne och hämta vatten i stora dunkar. Men det blev en väldigt rolig sommar. Vi rev, röjde och grävde sakta fram trädgården som ditintills varit gömd bland buskar och snår. Vi fick börja från grunden och det tog ett halvår innan vi fick eget vatten. Sedan fick vi tag på en kamin, först en skruttig gammal en, sedan en nyare och bättre variant. Allt är en process, från att ha gått på toa genom att gräva hål i marken till att vi fixade utedass till att vi gjorde klart toan inomhus. Och sist men inte minst fick vi varmvatten in i huset. Nu håller vi på att göra klart en ovanvåning och sedan vill vi även göra en lekträdgård till barnen, berättar Bror och Alma.

Vad var det som inspirerade detta unga par att slå sig ner och envist jobba för att kunna leva ett liv där de själva har mer makt över sin tid och maten de stoppar i magen?
Alma har haft med sig en kärlek och intresse för naturen sedan barnsben. Hon brukade tillbringa mycket tid under somrarna på Gotland hos sin gammelfarmor Rut och gammelfarfar Bror som byggt sitt eget hus och fixade det mesta själv. För Rut och Bror var självhushållning en självklar del av livet, om en går tre generationer bakåt i tiden såg det väldigt annorlunda ut från idag. Rut och Bror levde ända fram till att de blev 100 år gamla och gick sedan bort.

Rut hade ett helt livs erfarenhet av självhushållning och mycket från sin uppväxt på en gård i Upplands skogar, Ununge socken. Från Rut fick Alma med sig diverse husmorsknep.  Tillsammans med information från böcker, människor och platser som hon stött på under sina resor har Alma byggt på sina kunskaper gällande örtmedicin och odling. Då hon tidigare varit en hel del på resande fot har hon mest fokuserat på att plocka vilda örter längs vägarna. Nu har hon äntligen sin egen örtträdgård utanför dörren och idag är det grönsaksodlingen som ligger mest i fokus.

– Vi behöver mat! För mig är makten och frihet över min egen tid väldigt viktig. Jag vill jobba för vår egen försörjning och samtidigt kunna vara hemma med barnen. Det finns ett miljötänk i det hela, men mest väljer jag att leva som vi gör för att jag njuter mer av detta livet. Det är både kul och gott att odla och skörda sin egen ekologiska mat. Jag vill inte ha en massa plast runtomkring mig och handla allt från affärer. Istället prioriterar jag att spendera mindre pengar och ha mer tid till våra egna projekt, berättar Alma.

Här vattnar Bror och Kira odlingarna i tunnelväxthuset. Där växer olika sorters tomater, gurka, basilika, paprika, melon, chili och många självsådda pumpor här och där.

För Bror var det den självförsörjande grannen Folke som var den stora idolen under uppväxten, även Folke var från en äldre generation och gick bort några år tillbaka 97 år gammal. Brors föräldrar odlade grönsaker i trädgården och Bror hade sin egna lilla ruta på 8 kvadratmeter där han fick ta hand om sina skördar. Även intresset för att bygga har han med sig från barndomen då han tillbringat mycket av sin tid i verkstaden.

– Byggbänken jag har i vår byggbod idag är med från mitt barndomshem. I verkstaden fick jag experimentera och lärde mig att såga, karva, plöja och hugga ved med yxa. Jag hade alltid en massa idéer och olika projekt på gång. Mitt motto var att alltid fråga människor runtomkring mig med mera erfarenhet om tips och råd. Sedan sög jag upp all information som en tvättsvamp. Idag har jag kunnat sätta dessa kunskaper i bruk här på vår mark och med vårt hus, berättar Bror.

– När du letar information och fakta är det lite som att fråga om vägen, varje människa du frågar ger dig ett nytt svar och till sist bildar de olika svaren en ny väg som leder fram till målet, säger Alma och Bror.
– Jag har använt mig mycket av olika forum på nätet för att hitta information, så som alternativ.nu, byggahus.se och olika vvs-hemsidor. Ett tips är att en kan googla det problem en har och då brukar det komma upp en hel del olika svar. Titta på många olika alternativ, var kritisk och granska för att sedan göra en egen bild av saken. Gör sedan samma sak i verkliga livet, fråga och lyssna på alla som har något slags erfarenhet för att sedan bilda din egen uppfattning, säger Bror.

Ute i Kumlatofta är drömmarna oändliga för Alma och Bror. I framtiden finns hopp om att kunna utöka marken och trolla fram en skogsträdgård.
– I framtiden vill vi köpa cirka tre hektar av marken som omger oss för att kunna odla mer grönsaker och bli mer självförsörjande. Vi vill gärna ha mer djur, först getter som kan äta upp all sly, sedan grisar som kan böka upp marken och efter det vill vi börja plantera en skogsträdgård. Om vi lyckas få upp vår produktion så hade vi även gärna sålt lite frukt och grönt, berättar Bror och Alma.

I den närmare framtiden planerar paret att bygga ett gästhus som även ska vara ett orangeri, alltså ett varmväxthus där en till exempel kan odla apelsiner och citroner. Inne i huset ska det byggas en massugn och med hjälp av denna tänkte de värma vatten som kan gå till orangeriet under den kalla vintern.

Vad har ni för tips till andra som bär på en liknande dröm?
– Bara gör det, även om det kan verka omöjligt – fokusera istället på möjligheterna. Om du fastnar, leta efter lösningar och gå vidare utan att haka upp dig vid varje hinder som kommer att dyka upp på vägen. Ofta är det lättare än vad man tror, det ända som behövs är ett öppet sinne och viljan att lära sig, säger Bror.
– För många låter det ofta komplicerat och folk kan tänka att de inte har tid. Istället betalar de andra för att göra arbetet åt dem. Om de istället tog sig tiden att fixa mer i sitt eget hushåll behöver de även mindre pengar då de inte betalar någon annan för deras tid. På så sätt får de även mer kunskaper. En behöver mindre än vad en tror, fast det är VÄLDIGT nice att ha vatten! berättar Alma.

Text och foto: Shakinn Osorio
Deltagare på kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier

Rulla till toppen