Allmän kurs bjuder

På denna sida kan du läsa om vad som händer på Holma Folkhögskolas Allmänna kurs. Det kan vara texter om lektioner och studiebesök, intervjuer eller smakprov på vad deltagarna skapar under tiden hos oss!

2021-10-26

Ibland finns anledning att presentera kursens lärare lite extra. Hugo Malm arbetar som lärare i Samhällskunskap, Historia och Religion på Allmän kurs och har utöver det hörts i podd och fått debattartiklar publicerade i olika medier. Det han särskilt uppmärksammas för är förmågan att förena olika viktiga samhällsfrågor för att hitta lösningar som passar alla.

Läs Hugos och Jakob Lagerkrantz debattartikel om behovet att bryta vårt fossilbränsleberoende här.

Lyssna när Hugo intervjuas i krisledningspodden här.

2021-10-15

Nu under hösten 2021 testar vi något nytt på vår Allmänna kurs: deltagarna har genomfört 2 veckors praktik. Syftet är att ge deltagarna chansen att testa ett yrke de kanske vill få i framtiden, att få inspiration men också att testa hur det fungerar att leta efter ett arbete. Glädjande var att de allra flesta hittade en praktikplats där de trivdes!

En av deltagarna som nu genomfört praktik är Francisco. Han testade att arbeta på Hemtjänsten i Malmö.

Vad har du lärt dig?

– Jag har lärt mig hur de skriver medicinlista och fått ha koll på den, jag har hjälpt till att spänna fast lyftsele på en lyft så att vårdtagaren kan hissas upp till sin rullstol för att göra sina behov eller bli duschad, jag har städat hos olika vårdtagare, satt på stödstrumpa och gett dem frukost. Jag har lärt mig hur viktigt det är att alltid sprita händer och ta på handskar, munskydd och skoskydd innan man går till en vårdtagare och sedan ta av sig allt när man är färdig och sprita händerna igen.

Vad tyckte du om att praktisera i Hemtjänsten?

– Det har varit väldigt lärorikt, kul och spännande att få lära sig nya saker och få se hur det går till på arbetet i Hemtjänsten.

2021-10-05

Under ett par lektioner i Svenska fick deltagarna uppgiften att skriva om skönhet. Eftersom alla har olika erfarenheter med sig behandlade texterna en mångfald av tankar och perspektiv. En deltagare, som vill vara anonym, skrev vackert om yttrandefrihet som skönhet:

Yttrandefrihet

Friheten att få tala, ha en egen åsikt, och uttrycka sina tankar och känslor är för mig en definition på vad skönhet kan vara.

Den här bilden för mig ger ett uttryck på mycket som jag har gått igenom i livet och var jag befinner mig idag efter allt som hänt. Där jag ursprungligen kommer ifrån är det ovannämnda inte alltid en självklarhet. Jag har växt upp med helt andra förutsättningar än dom jag lever efter idag. Chansen till att tala i större grupp och att t.ex få uttrycka en annan politisk eller religiös åsikt förutom den som majoriteten av landets invånare har, är nästan omöjligt i mitt hemland.

Om jag ska uttrycka vad det inneburit för mig att få komma till ett land som detta, där jag får ha en annorlunda åsikt, där jag får tycka och tänka på mitt egna vis och framförallt så får jag visa detta också utan att känna rädsla eller förtryck. Med ett ord så är det frihet för mig. Skönheten i detta är det vackra det innebär att kunna få yttra sig som man vill, älska och tro på vad man vill utan att skada eller skadas av andra. Jag får uppleva skönheten i detta levnadssätt nästan varje dag, exempel på det kan vara när jag är i skolan och  samspelet med lärare och klasskamrater, där alla elever har en egen åsikt om något och det är helt accepterat. Jag har många gånger fått uppleva hur andra människor uttrycker sig på andra sätt än de jag ursprungligen känt till.

Mitt första starka minne utav vad frihet innebär var när jag reste igenom Turkiet för att komma till Grekland, övergången från det ena landet till det andra gav mig en känsla av en helt annan kultur och sätt att tänka. Jag befann mig i en del av världen (Europa) som inte i närheten var så förtryckt som där jag kommer ifrån. Detta märktes på hur människor talade, betedde sig och till och med hur dom klädde sig. Det var en helt ny värld som öppnat sig för mig, och jag kunde för första gången se det vackra som världen hade att erbjuda. Jag såg skönheten i människor och deras olika livsstilar, mest på sättet hur annorlunda alla var och att det var helt acceptabelt. Att få vara precis som man själv vill och önskar kommer jag för alltid se som något vackert. Mina egna tankar kring skönheten i livet är att det är en gåva från Gud att just få vara som man själv vill. Jag är idag väldigt tacksam till vart livet har tagit mig och att jag fått uppleva allt detta som jag beskrivit som skönhet/vackert för mig.

Att få leva på denna planeten och vara sin egna person, med egna åsikter, värderingar och en religiös åskådning om man har en sådan är för mig den ultimata skönheten.

Jag önskar mig en värld utan förtryck och våld som framtida barn kan växa upp i. Där dom får lov att stå för just det dom tror på utan att riskera att komma till skada, att få älska och bli älskade för personen de väljer att vara. Jag fick lämna mitt land och emigrerade till ett annat land på grund av förtryck och andra problem, som innebar att jag inte fick lov att vara, leva eller tro på vad jag ville. På grund av detta hade jag önskat att man slapp fly och lämna sitt land bara för att det inte anses vara acceptabelt att vara sig själv. Att fler än jag finner skönheten i acceptansen att få leva sitt liv på det sätt man själv känner är lämpligt.

2021-09-16

En av sakerna som sker på Holma Folkhögskolas allmänna kurs är tillval. Det är en lektion på tre timmar där deltagarna har chans att välja bland olika ämnen eller praktiska arbetsmoment som lärarna erbjuder. Simon Nordgren har valt tillvalet Enkelt snickeri.

-Det är bra att kunna välja praktiska ämnen under kursens gång. Det är lärorikt och man mår bra av att få komma ut från klassrummet och skapa något. Efter det här tillvalet kommer jag ha bättre koll när jag besöker bygghandeln och det är något som är bra att kunna om jag senare i livet skulle köpa hus eller en gård.

Bland mycket annat bygger deltagarna olika former av stolar och bänkar.

-Vi bygger lite större saker och saker som man verkligen behöver. En fin erfarenhet är också att jobba med deltagare från andra kurser – de har många kunskaper och erfarenheter som man kan lära av.

2021-06-08

Sista veckorna i skolan präglas ofta av utflykter och trevligheter. För Holmas Allmänna kurs innebar det bland annat promenader, bad och musik vid Tjörnarpssjön, Pommac i Skogsträdgården och besök på Naturum Öresund i Malmö. Under det sistnämnda stod Landart på programmet och deltagarna fick skapa konstverk av och med naturen som fanns på platsen. I filmen nedan finns många av konstverken att se, bland annat en sjöjungfru, stentroll, ett danskt skepp, en gotländsk solnedgång och en liten stens vandring upp på ett berg av stenar.

2021-05-21

Anna Aigner går på Holmas Allmänna kurs och har många tankar om hur skolor fungerar. När hon på engelskan fick uppgiften att spela in en text om framtiden valde hon att beskriva sin drömskola.

Det verkar som om du har funderat mycket på hur en skola borde vara?
– Ja, det har jag. Jag tycker inte att jag själv hade en bra skolgång som barn och nu när jag är förälder funderar jag mycket på mina barn och hoppas att de ska få det bättre.
.
Jag vet att du hoppas utbilda dig till lärare när du gått klart på Holma, vilken utbildning tänker du dig?
– Jag vill utbilda mig till lärare på en Waldorfskola. Jag har kollat runt och känner att det är den skolformen som ligger närmst hur jag vill vara som lärare.
.
Nu går du på Holma Folkhögskola, där du bland annat har tillval i Matlagning och just nu håller på att göra en sallad med växter från skogsträdgården och växthuset. Hur är det?
– Det är den bästa skolan och det bästa tillvalet jag någonsin haft!
.
Lyssna på Anna när hon berättar om sin drömskola här!
.
.

 

2021-05-10

Jonathan Palmér läser på Holma Folkhögskolas allmänna kurs och har som många andra i landet haft studier på distans under Corona. Men för Jonathan har just distansstudier visat sig vara en möjlighet för skapande. När han skulle presentera sin uppgift om Egyptisk mytologi gjorde han en film där han skrivit manus, filmat, klippt och lagt till bakgrundsmusik. Av bara farten spelade han sedan in en podd på engelska, en mörk dystopi om en framtid där Jorden är förstörd, där han återigen skrivit text och lagt musik och ljudeffekter.

Du verkar älska att spela in grejer!

– Ja verkligen, när jag var liten så fick jag låna mina föräldrars filmkamera som jag använde till att spela in klippfilmer med lego gubbar och även skateboard videos, och ända sen första gången jag fick testa på att spela in musik i gymnasiet så har musikproduktion och låtskrivande varit en stor del av mitt liv. Jag finns numera även att hitta på spotify och youtube under namnet J. Palmer och planerar att släppa två nya låtar och en cover inom kort.

Varför nöjer du dig inte bara med att lämna in ett papper med text?

– När jag får möjligheten att presentera mina skolarbeten på ett kreativt och roligt sätt så blir det inte längre ett arbete, utan ett nöje och i de stunderna så finns plötsligt all tid i världen att lägga på skolan. Jag tycker dessutom att det är väldigt roligt och härligt att få folk att skratta, samtidigt tror jag att det blir lättare för andra att ta till sig informationen när det finns lite skämt och en avslappnad och rolig stämning i en presentation.

Vilka är dina bästa tips för den som vill kunna spela in filmer och poddar?

– Du måste ha en ide om hur du vill att det ska bli även att det aldrig blir exakt så som man tänkt, och du måste tycka det är roligt för det kommer ta tid. Särskilt om man inte har några förkunskaper i filmredigering eller produktion, och även då tar det mycket tid. Jag kan inte räkna på hur många tusentals timmar jag har spenderat på att testa olika saker och kollat instruktions videos på youtube. Sist men inte minst, youtube är din bästa vän när du vill lära dig om hur man använder olika inspelningsprogram, och även när man lärt sig mycket så kan man fastna vid något så enkelt som hur man kopierar och klistrar in något. Ett litet roligt exempel, jag var i en musikstudio för ett tag sedan med en kompis som producerat musik sen han var 13 och dessutom gått en av Stockholm bästa utbildningar inom musikproduktion, men när vi gick in i studion så fick han googla fram hur man bytte BPM(beats per min) i programmet vi använde. Det finns alltid mer att lära sig!

Se Jonathans redovisning om Egyptisk mytologi här!