Allmän kurs bjuder

På denna sida kan du läsa om vad som händer på Holma Folkhögskolas Allmänna kurs. Det kan vara texter om lektioner och studiebesök, intervjuer eller smakprov på vad deltagarna skapar under tiden hos oss!

2021-06-08

Sista veckorna i skolan präglas ofta av utflykter och trevligheter. För Holmas Allmänna kurs innebar det bland annat promenader, bad och musik vid Tjörnarpssjön, Pommac i Skogsträdgården och besök på Naturum Öresund i Malmö. Under det sistnämnda stod Landart på programmet och deltagarna fick skapa konstverk av och med naturen som fanns på platsen. I filmen nedan finns många av konstverken att se, bland annat en sjöjungfru, stentroll, ett danskt skepp, en gotländsk solnedgång och en liten stens vandring upp på ett berg av stenar.

2021-05-21

Anna Aigner går på Holmas Allmänna kurs och har många tankar om hur skolor fungerar. När hon på engelskan fick uppgiften att spela in en text om framtiden valde hon att beskriva sin drömskola.

Det verkar som om du har funderat mycket på hur en skola borde vara?
– Ja, det har jag. Jag tycker inte att jag själv hade en bra skolgång som barn och nu när jag är förälder funderar jag mycket på mina barn och hoppas att de ska få det bättre.
.
Jag vet att du hoppas utbilda dig till lärare när du gått klart på Holma, vilken utbildning tänker du dig?
– Jag vill utbilda mig till lärare på en Waldorfskola. Jag har kollat runt och känner att det är den skolformen som ligger närmst hur jag vill vara som lärare.
.
Nu går du på Holma Folkhögskola, där du bland annat har tillval i Matlagning och just nu håller på att göra en sallad med växter från skogsträdgården och växthuset. Hur är det?
– Det är den bästa skolan och det bästa tillvalet jag någonsin haft!
.
Lyssna på Anna när hon berättar om sin drömskola här!
.
.

 

2021-05-10

Jonathan Palmér läser på Holma Folkhögskolas allmänna kurs och har som många andra i landet haft studier på distans under Corona. Men för Jonathan har just distansstudier visat sig vara en möjlighet för skapande. När han skulle presentera sin uppgift om Egyptisk mytologi gjorde han en film där han skrivit manus, filmat, klippt och lagt till bakgrundsmusik. Av bara farten spelade han sedan in en podd på engelska, en mörk dystopi om en framtid där Jorden är förstörd, där han återigen skrivit text och lagt musik och ljudeffekter.

Du verkar älska att spela in grejer!

– Ja verkligen, när jag var liten så fick jag låna mina föräldrars filmkamera som jag använde till att spela in klippfilmer med lego gubbar och även skateboard videos, och ända sen första gången jag fick testa på att spela in musik i gymnasiet så har musikproduktion och låtskrivande varit en stor del av mitt liv. Jag finns numera även att hitta på spotify och youtube under namnet J. Palmer och planerar att släppa två nya låtar och en cover inom kort.

Varför nöjer du dig inte bara med att lämna in ett papper med text?

– När jag får möjligheten att presentera mina skolarbeten på ett kreativt och roligt sätt så blir det inte längre ett arbete, utan ett nöje och i de stunderna så finns plötsligt all tid i världen att lägga på skolan. Jag tycker dessutom att det är väldigt roligt och härligt att få folk att skratta, samtidigt tror jag att det blir lättare för andra att ta till sig informationen när det finns lite skämt och en avslappnad och rolig stämning i en presentation.

Vilka är dina bästa tips för den som vill kunna spela in filmer och poddar?

– Du måste ha en ide om hur du vill att det ska bli även att det aldrig blir exakt så som man tänkt, och du måste tycka det är roligt för det kommer ta tid. Särskilt om man inte har några förkunskaper i filmredigering eller produktion, och även då tar det mycket tid. Jag kan inte räkna på hur många tusentals timmar jag har spenderat på att testa olika saker och kollat instruktions videos på youtube. Sist men inte minst, youtube är din bästa vän när du vill lära dig om hur man använder olika inspelningsprogram, och även när man lärt sig mycket så kan man fastna vid något så enkelt som hur man kopierar och klistrar in något. Ett litet roligt exempel, jag var i en musikstudio för ett tag sedan med en kompis som producerat musik sen han var 13 och dessutom gått en av Stockholm bästa utbildningar inom musikproduktion, men när vi gick in i studion så fick han googla fram hur man bytte BPM(beats per min) i programmet vi använde. Det finns alltid mer att lära sig!

Se Jonathans redovisning om Egyptisk mytologi här!