Odla träd och mat tillsammans på en åker, för en hållbar matproduktion, stärk den lokala beredskapen och involvera lokala föreningar och Höör-bor för lokal sammanhållning. Så kan projektet Mellan raderna sammanfattas. Holma Folkhögskola är en av parterna i projektet som har fått finansiering i två år av Leader Skåne Mitt Nordväst.
Modellen att odla träd och ettåriga grödor i ett system kallas för agroforestry och har fördelar för både klimatet och jordhälsan. Metoden förekommer på många platser i Europa, men är fortfarande relativt ovanlig i Sveriges odlingslandskap. Ett syfte med projektet är därmed att inspirera fler och visa hur ett lättskött agroforestry-system kan se ut.
Johanna Johansson är projektledare för ”Mellan raderna – småskalig agroforestry för gemenskap, hållbar matproduktion och beredskap” Hon berättar om projektet: ”Det syftar till att utveckla en modell för småskalig agroforestry som kan tillämpas i olika sammanhang. Vi vill sätta grunden för ett agroforestrysystem som ska bestå av rader av matproducerande träd och buskar, till exempel olika nöt- och fruktträd, bärbuskar och perenner. Utrymmet som skapas mellan dessa rader ska kunna användas efter de behov som finns, till exempel ska här kunna odlas ettåriga grödor eller spannmål. Projektet är också ett bidrag till folkhälsan på så sätt att det bjuder in till deltagande och gemenskap. Till exempel kommer vi bjuda in till gratis mustning av äpplen där deltagarna själva får vara med i alla steg av mustningens process, något som ledde både till spridande av kunskap och nya möten människor emellan.”
Förutom Holma Folkhögskola är det Stiftelsen Holma, Sambruket i Sösdala, Skogsträdgårdens vänner, Naturskyddsföreningen i Höör, Höörs scouter och Mittpunkten i Höör som gått samman och ansökt om projektpengar. Aktiviteter som kommer att erbjudas är bland annat äppelmustning, lieslåtter, insektsinventeringar, ympning av fruktträd och buskar.
På den här sidan kan du läsa mer om projektet och få information om kommande aktiviteter.



Kontakt:
Projektledare: Johanna Johannsson, johanna.johansson@holmafolkhogskola.se, 0708458364