Nästa kursstart sker till våren 2026, välkommen med din ansökan till den från den 1:e oktober!
Kursbeskrivning
En distanskurs med helgträffar för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla odlade och vilda råvaror, och som vill undersöka vilka verktyg som finns för att din livsmedelskonsumtion och -produktion ska bli ännu mer hållbar.
Att producera och ta hand om livsmedel på sätt som visar omsorg om både jord och människor har aldrig varit viktigare. Det samma gäller vår förmåga att trygga den egna matsäkerheten. Livsmedelsförädling för omställare är en kurs som erbjuder kunskap om råvaror, förädlingsmetoder och livsmedelsflöden, och som ger dig enkla verktyg att använda i din egen omställning.
Kursen följer naturens årshjul, och de livsmedel vi arbetar med utgår därför från aktuell årstid och odlingssäsong. Under vårterminen tittar vi närmare på de livsmedel som ofta återfinns i självhushållarens skafferi – som torkade baljväxter, torkad majs och spannmål. Men vi ägnar oss också åt de tidiga ätliga perennerna och det vilda som vi skördar i naturen.
Under sommar och höst fokuserar vi primärt på olika konserveringsmetoder för att bevara skörden. Vi testar torkning, vattenbadskonservering och tryckkonservering som metoder, och vi syltar, saftar, mustar, mjölksyrar och gör olika inläggningar.
Kursen har en praktisk och en teoretisk del. Den praktiska delen går ut på att vi under åtta helger träffas för att skörda och förädla olika livsmedel. Plats för träffarna är Holma Folkhögskola i Höör och vid enstaka tillfällen även Vånga utanför Kristianstad. Mellan träffarna ges även praktiska uppgifter i livsmedelsförädling som du genomför på egen hand eller i grupp.
Den teoretiska delen fokuserar dels på livsmedelskunskap och dels på permakultur och vad som menas med hållbar konsumtion och produktion av mat. Vi träffas digitalt torsdagskvällar 18.00 – 20.00, och även enstaka onsdagskvällar. Mellan träffarna arbetar deltagarna med lärarledda uppgifter, både enskilt och i grupp.
Du kommer få formulera ett eget omställningsmål som är relevant för kursens tema, och som du genomför och dokumenterar under kursens gång.
Kursen tillämpar permakulturpedagogik, det vill säga att den utgår från etikerna Omsorg om jorden, Omsorg om människan och Rättvis fördelning, samt att några för permakulturen typiska verktyg kommer läras ut och stå centralt i undervisningen.
Kursen ger grundläggande kunskaper i livsmedelsförädling.
Kursen passar särskilt bra för dig som av olika skäl helst tar del av undervisning som ges under helger och kvällar. Viktigt att ha med sig är att du behöver kunna avsätta i genomsnitt 10 timmar varje vecka för träffar, eget arbete och grupparbeten.
Praktisk information
Kursverktyg
Vi använder Zoom och Google Drive som primära arbetsverktyg för distansundervisningen. Det innebär att deltagarna behöver ha eller skapa ett google-konto. För kommunikation i övrigt används e-post.
Du behöver även ha tillgång till en dator med kamera för användning vid de digitala träffarna. Telefon är inte ett lämpligt verktyg annat än i undantagsfall.
Det kommer skapas en sluten Facebook-sida för kursen, där deltagarna kan inspirera och lära av varandra, och på ett enkelt sätt ta del av varandras bilder, processer, frågor och idéer.
Kurslitteratur och kostnader
All kurslitteratur tillhandahålls av skolan
Kursen är kostnadsfri, men vid hemarbete som omfattar förädling av livsmedel står deltagaren för kostnaderna.
Kurstider
12:e januari – 25:e september
Fysiska träffar
De fysiska träffarna är förlagda till åtta helger fördelade på vår och höst. Samtliga träffar är obligatoriska. Om inget annat anges är det 08.00 till 16.00 som gäller följande datum:
7 + 8 februari
14 + 15 mars
11 + 12 april
23 + 24 maj
13 +14 juni
25 + 26 juli
22 + 23 augusti
11 + 12 + 13 september OBS! 3 dagar!
Digitala träffar
Torsdagar 18.00 – 20.00
Enstaka onsdagar
Fredag 25 september
Omfattning
Deltid 50 %, distans med träffar.
I genomsnitt beräknas 10 timmars undervisning per vecka, fördelat på träffar, digitala möten, och lärarledda grupparbeten och hemuppgifter . All undervisning är obligatorisk. Godkänt kurs kräver minimum 70% närvaro. Närvaro registreras på samtliga träffar och lärarledda grupparbeten och hemuppgifter.
Studiemedel
Kursen berättigar till studiemedel från CSN.
Ansök senast
Ansök senast den 15 november. Antagningsbesked ges så fort som möjligt efter detta datum. Skolan förbehåller sig rätten att ställa in kursen vid lågt deltagarantal eller annan extraordinär händelse.
Antagningsvillkor
Sökande måste fylla 18 år senast det kalenderhalvår då kursen startar och en fullständig ansökan måste skickas in. Vid fler ansökningar än platser på kursen kommer vi att göra ett urval utifrån nedanstående kriterier:
- Kursens relevans för din egen omställning.
- Möjlighet att närvara och vara aktiv vid kursens alla träffar, både på plats och distans.
- Ditt intresse och behov av att lära dig grundläggande metoder för förädling av livsmedel.
- Dina möjligheter att i snitt sätta av 10 timmar/vecka till undervisning och skolarbete.
Antal platser: 17
Kursmål
När kursen är slut
- Kommer du känna dig trygg med att förädla det du odlar och/eller har nära dig.
- Kommer du att ha verktyg för att börja/fortsätta bygga en etisk och ekologisk hållbar relation till maten du äter.
- Kommer du ha fått med dig kunskaper om hur nuvarande livsmedelsflöden och livsmedelssystem ser ut och vilka alternativ som finns till detta.
Plats för kursen
Holma gård, Höör
Enstaka tillfällen även Villands Vånga, Kristianstad
Du behöver kunna ta dig till och från undervisningsplatsen.
Kontaktperson
Kjerstin Jonsson
kjerstin.klaeboe@holmafolkhogskola.se