Ja, det går jättebra att äta ekollon! De kan användas på många olika sätt i köket, men vägen från plockade ekollon till det att du har en färdig maträtt bygger på många steg, där urlakningen är viktig för att det ska bli gott. Chris Wegweiser, lärare på kursen Skogsträdgård och småskalig agroforestry delar hur du går tillväga, steg för steg!
Så här gör du, steg för steg:
- Plocka fina stora ekollon utan skador, hatt eller hål.
- Torka på varmt ställe, tex vid element eller annan värmekälla. När ekollonet skramlar som en maracas är den torr nog.
Skala genom att knäcka ekollonet tex med en nötknäckare. Väl torra brukar de gå att knäppa med händerna också.
Mala med en kvarn eller köra med lite vatten i en matberedare. Desto mer finfördelat desto lättare och snabbare urlakning blir det.
Urlaka för att bli av med tanninerna i ekollonen behöver de urlakas, alltså sköljas ur. Ett sätt är att hälla mjölet i ett kaffefilter eller en finmaskig duk och sätta det under kranen med en tunn stråle vatten rinnandes rakt ner i duken eller filtret. Vattnet behöver kunna rinna undan så det är bra att placera det hela i ett durkslag. Det tar 1-2 dagar.
Ett annat sätt är att fylla en duk och sedan försluta den med tex en påsklämma och sätta allt i en stor gryta med vatten. Byt sedan vattnet minst en gång om dagen, men gärna oftare. Processen tar ca en vecka.
Oavsett sätt så är urlakningen färdig när ekollonmjöllet inte längre smakar bittert.
Recept med ekollon
Ekollonfärs
- – Ekollonmjöl, grovt malet
- – lök
- – vitlök
- – spiskummin
- – buljong
- – koriander
- – salt
- – ev kanel
- – gärna rökt chili/paprika
- – olja
Stek ihop och rör ofta då det lätt kan brännas. Tillsätt vatten om det blir för torrt för att inte behöva använda så mycket olja.