Du förändrar världen & Jordnära

Michael Lind, deltagare på kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier, reflekterar kring permakulturfestivalen Jordnära som hölls 8-10 juni i skånska Knästorp.

Ofta när någon frågar vad jag gör eller ska göra så säger jag att jag ska vara med och förändra världen. Tillbaka brukar jag få ett leende eller ett skratt och gärna kommentaren Lycka till.

I helgen var jag på en permakulturfestival som hette Jordnära och utspelade sig utanför Lund, rättare sagt Knästorp. Det var en mycket mysig festival full med underbara människor som också vill vara med och förändra världen. Jag log när jag såg dem, men på ett annat sätt än folk brukar le åt mig, mitt leende grundade sig mer i ett hopp om framtiden.

Hela festivalen hade som tanke att ingenting skulle gå till spillo, zero waste, och samtidigt zero budget. Hela helgen kostade mig 250:- och då ingick allt, till och med maten. Hur kan det gå ihop? Dels så räknade arrangörerna nog inte med någon vinst, dels så arbetade alla tillsammans för att skapa festivalen. Man hjälpte till att bygga upp, laga mat, riva ner, hämta vatten och allt annat som behövde göras.

Festivalen handlade om hur vi tillsammans kan arbeta framåt för en bättre värld genom permakultur och omställningstankar. Dagarna bestod av flertalet workshops och man fick välja vilka man ville lyssna på. Där fanns workshops om Social mobilisering och omställning, Ekollon som föda, Vad är permakultur och mycket mer. På kvällarna var det livemusik från flera olika artister och folk dansade och hade roligt sent in på kvällen. Du kan läsa mer på Jordnäras Facebooksida.

Hur tar man då vara på allting? Först ska man så klart sortera skräpet, men sen är det ju även annat avfall som till exempel kiss och bajs som behöver tas om hand. Det hade de också en lösning på, kissade gjorde man på halmbalar som på bilden ovan (eller på en hög med halm och gödsel om man kunde ståkissa), bajsade gjorde man i ett hål i marken och öste sen en skopa sågspån över. Luktade mycket fräschare än en bajamaja och så kommer det till användning. Halmen sprids ut där det ska odlas något, bajshålen fylls igen och så skulle de plantera träd ovanpå.

Så vad ville jag säga med detta nu då? Jo just det, förändra världen. Det låter som en svår uppgift när man säger det, världen är stor. Men det behöver inte vara så krångligt om vi bara börjar samarbeta och tänka igenom vad vi egentligen sysslar med, varje dag. För om vi tar genomtänkta beslut utefter den möjlighet vi har i vår vardag så kan vi göra stor skillnad. Tänk på hur och vad du konsumerar, tänk på hur du hanterar ditt avfall och ditt skräp, tänk på hur du bemöter andra människor.

DU är med och förändrar världen varje dag!

Text och foto: Michael Lind
Deltagare på kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier
www.michael-lind.se
Instagram: @enenkelman

Rulla till toppen