Sociokratikurs på Holma

Ansökan till kursen 23-24 mars är nu stängd.

Denna kursen riktar sig till dig som vill lära mer om Sociokrati, och om hur vi kan organisera oss för att öka delaktigheten i ledningen av en organisation, ett företag, en förening eller ett nätverk. Sociokrati ger oss en organisationsstruktur, en effektiv metod för beslutsfattande och nödvändig återkoppling och feedback för att få mer inkluderande och kreativa möten.

Holma folkhögskola använder sociokrati som metod för att bygga mer transparenta och effektiva strukturer, där alla kommer till tals inför alla beslut. Organisationer som leds utifrån sociokratiska principer blir mer dynamiska och flexibla, och därmed mer effektiva och uthålliga i en föränderlig värld. Det skapar också tydliga och roliga arbetsplatser, eftersom vi känner oss hörda och samtidigt har en struktur för att undvika jobbiga möten. Vi på Holma upplever sociokratin som en vidareutveckling och förbättring av demokratin. Och nu vill vi hjälpa till att sprida det vi gör och det vi har lärt oss på vägen.

Kursen har som mål att förmedla sociokratins konkreta verktyg, och därmed visa vägen hur vi kan bygga effektiva, jämlika, transparenta och mer rättfärdiga organisationer. Med dessa verktyg kan vi kombinera optimalt individinflytande med effektiva möten och en effektiv organisation. Kursen kommer att varva teori med praktiska övningar. Du är välkommen oavsett vilken typ av organisation eller sammanslutning du befinner dig i; familj, företag, skola, förening eller annat. Du kommer att kunna påbörja förändringen redan dagarna efter kursen

Genomförande: Det är en kortkurs på två dagar – lördag och söndag. På lördagen är det Sociokrati Grund. På söndagen Sociokrati Påbyggnad. Anmälan gäller båda dagarna.

Tid och omfattning: Det är en kortkurs som varar två dagar, 23-24 mars 2019, kl. 09-17 båda dagarna

Plats: Holma folkhögskola i Höör.

Bra att veta: Medtagen mat kan värmas. Skolan bjuder på en fika. Det kan vara kallt på golvet, medtag sockor/tofflor.

Antal platser: 15 platser

Ansökan och antagningskriterier: Ansökan sker via formulär i skolans administrativa program Schoolsoft. Första gången du söker kurs behöver du skapa ett konto och sedan fyller du i ett formulär när du loggat in. Länk till ansökan finner du här.

Vi antar löpande, och vi tittar bland annat på följande kriterier (utan inbördes rangordning):

– engagemang i ideell föreningar, miljöfrågor, samhällsfrågor eller liknande
– utbildning eller erfarenhet som kan anses relevant

Ett övergripande syfte för oss är att skapa spridning av  sociokrati som organisationsmetod.

Litteratur: All nödvändig dokumentation kommer att tillhandahållas. För den som vill få en bra överblick på Sociokrati rekommenderas att inhandla boken Many Voices One Song av Ted J. Rau och Jerry Koch-Gonzales. Detta är dock inte nödvändigtvis kurslitteratur.

Holma folkhögskola bjuder på kaffe och te. Medhavd lunch kan värmas på plats.

Kursledare är Oscar Kjellberg
oscar.kjellberg@gmail.com

Kursansvarig är Andreas Jonsson
andreas.jonsson@holmafolkhogskola.se