Skogsträdgård: odling och ekologi

skogsträdgårdsbesök

Ansök till 2019 års kurs här!

En skogsträdgård är ett matproducerande ekosystem. Målet med skogsträdgården är att skapa en odling som i hög grad kan sköta sig själv och inte behöver så mycket resurser utifrån. Skogsträdgårdar kan anläggas för många olika syften, t ex för matproduktion i hemträdgården, som mötesplats i staden och en pedagogisk skolmiljö.

I kursen följer du skogsträdgården under en säsong och får praktiska och teoretiska kunskaper. Vi diskuterar hur skogsträdgården kan användas i olika sammanhang. Vi går igenom design, anläggning, skörd, skötsel och gör studiebesök till olika skogsträdgårdar.

Kursens mål:

att få förståelse för….

• vad en skogsträdgård är för något i all dess mångfald
  • skogsträdgården som en del i vårt försöjningssystem
  • grundläggande principer för hur ekosystem fungerar
  • hur människor genom skogsträdgården kan få en annan relation till sin omgivning
  • skogsträdgårdens roll för människor och samhället

att kunna…

• göra en enkel design av en skogsträdgård
  • anlägga en skogsträdgård
  • observera, sköta och utveckla en skogsträdgård
  • föröka växter som är användbara i skogsträdgården
  • förmedla vad en skogsträdgård är och hur den kan användas till olika målgrupper.
  • skörda, använda och förädla produkter från en skogsträdgård

Kurstid: 26 februari  2019 – 14 nov 2019. Kursen går på halvtid med kursdagar tisdagar och torsdagar mellan 9.30-15.30 samt onsdagar då skolan har gemensamt tillval kl. 9-12 och möjlighet att jobba med egna projekt och inläsning under eftermiddagen.

Praktik: Två veckors praktik/fördjupning på halvtid ingår i kursen.

Lov: Eftersom vi följer förändringarna i skogsträdgården under hela odlingssäsongen har vi inga längre lov under kurstiden. Däremot är v.29-v.31 undervisningsfria med möjlighet att genomföra praktik.

Plats för kursen: Holma skogsträdgård, Höör

Ansöker gör du via skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan.

Ansök senast: Löpande antagning. Det finns ett fåtal platser kvar. Besked om antagning ges inom ett par veckor.

Ansökningskriterier: När vi antar tittar vi bland annat på följande kriterier (utan inbördes ordning)

1. Odlingserfarenhet
  2. Utbildning eller arbetserfarenhet som kan anses relevant (vi tänker oss här ett brett spektrum, t.ex. pedagog, arkitekt, arbete med div. sociala projekt, kock, etc.)
  3. Engagemang i ideell förening, miljöfrågor, samhällsfrågor eller liknande
  4. Kommer ha praktisk användning av det du lär dig på kursen i framtiden, t.ex. genom att använda dina kunskaper i ditt arbete/egna företagande, utveckling av den egna odlingen, att driva/delta i ett gemensamt odlingsprojekt etc.

Kostnader: 500 kr (250 kr per termin). Summan täcker kopieringskostnader, försäkring, förbrukningsmaterial mm.

CSN: Kursen berättigar till studiemedel från CSN. Kolla gärna hur många veckor du kan få studiemedel för genom att logga in på Mina sidor på csn.se, klicka på *‘studera’ *och sedan *‘använda veckor’*. Denna kurs sker på *‘gymnasienivå’*.
Det finns numera också en uppdaterad version av CSN på vår hemsida:  https://www.holmafolkhogskola.se/for-kursdeltagare/

Kursupplägg

Vi följer året i skogsträdgården. Vi arbetar i grupper och tar oss an årstidens arbete i skogsträdgården. Teoretiska genomgångar har vi i helklass, praktiska moment görs oftast i mindre grupper. Vid några tillfällen under året deltar vi i utåtriktade aktiviteter som infaller på helger, detta kompenseras med extra lediga dagar under sommaren. Under v.29 till och med v. 31 är det lektionsfritt med möjlighet att vara ledig en vecka samt genomföra två veckors praktik (praktiken kan även spridas ut under året).

På onsdagsförmiddagar har alla elever på Holma folkhögskola tillval. Det innebär att en väljer ett annat ämne utöver skogsträdgården. Exempel på tillval kan vara trädgårds snickeri, drama, fröodling, zombieöverlevnad och naturmedicin, naturvandringar, ta tillvara odlade produkter mm. Denna dag har vi lektioner över klassgränserna och du får möjlighet att lära känna fler av eleverna på skolan.

Röda trådar som löper genom hela kursen är mat, observationer, skötsel och design.

Mat från skogsträdgården: Att få mer av sin mat från en skogsträdgård betyder att man behöver lära sig att använda nya smaker och sätt att tillaga råvaror. Vi använder skogsträdgårdens växter till gemensam matlagning. Vi pratar om perenna grönsaker, blekning, spännande frukter och bär och hittar kulinariska upplevelser.

Observationer: För att kunna förstå och utveckla skogsträdgården ägnar vi tid åt att observera.. Vi gör specifika undersökningar, som tex. undersöker jorden och tittar på insekter och fåglar. Vi intresserar oss också för blomningstider och fruktsättning. Vi delar också aktivt med oss av det vi ser och skärper vår observationsförmåga.

Skötsel och utveckling: Vi tar hand om och vidareutvecklar skogsträdgården. Det innebär moment som plantering, marktäckning, ogräsrensning, vattning, beskärning. Att utveckla skogsträdgårdens plantskola, dvs. förökning och att ta hand om växterna är en viktig del.

Skogsträdgårdsdesign: Vi går kontinuerligt igenom olika aspekter och perspektiv som är viktiga för att designa en skogsträdgård. Helhetsperspektiv med permakultur, praktiska moment som kartritning och detaljkunskaper om hur jorden byggs upp och ett balanserat ekosystem skapas.

Kontaktperson:

Hanna Jönsson