Livsmedelsförädling för självhushållare

2019 års kurs är nu full.

Kursbeskrivning

En praktisk kurs för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla allt från spannmål till bär. Vi kommer att prova på traditionella moment som att safta, sylta och mjölksyra men även att göra egen tempeh och miso.

Fokus kommer vara på att lära oss att ta tillvara och förädla det vi har runt omkring oss, främst det vi kan odla men också en del vilda växter. Att producera vår egen mat och ta ansvar för hur den görs och av vad är ett steg mot ett mer självförsörjande liv och är hälsosammare för oss själva och jorden. Hållbarhetsfokus kommer vara en röd tråd under hela kursen. Vi kommer även att experimentera med några mer okända råvaror som rosenkvitten, ekollon och åkerbönor. Kanske är det framtidens växter.

Mellan träffarna kommer ni få en praktisk uppgift eller en inlärningsuppgift. Den praktiska uppgiften kommer i stort innebära att testa det som vi gjort vid den senaste träffen för att se vad vi lärt oss, kunna felsöka och utvärdera vad som gått bra. Att lära sig om förädling handlar mycket om att prova, analysera och prova igen.

Vi kommer att prova på

  • Surdegsbakning
  • Mejeri
  • Tempeh och miso
  • Örtsalt och torka från skogsträdgården
  • Konservera frukt och grönsaker
  • Äpplen och svampodling
  • Mjölksyra och dryck
  • Spannmål och ekollon

Utrustning

Inför dom olika träffarna är det bra att vara beredd på att ta med olika förvaringskärl eller redskap. Tex burkar och flaskor till konservering. Det är även en bra idé att investera i en digitalvåg då det underlättar arbetet, dock inget måste.

Kurslitteratur

Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier av Jenny Neikell.

Kurstider

4:e mars- 10:e november

Sommaruppehåll i juli

Kurstillfällen

9-10 Mars

6-7 April

11-12 Maj

15-16 Juni

10-11 Augusti

7-8 September

5-6 Oktober

9-10 November

Omfattning

Deltid, 25 %, distans

Studiemedel

Kursen berättigar studiemedel från CSN, men den måste då kombineras med annan kurs eftersom du måste läsa på minst halvfart (50%) för att få studiemedel. Mer info finns här.

Ansök senast

Den 15:e december 2018. Hur snabbt besked ges om antagning beror på hur många ansökningar som kommer in. Målsättningen är att ge besked senast den 20:e december.

Antagningsvillkor

Förmåga att närvara vid kurstillfällen, ett intresse för mat, miljöfrågor och hållbarhet, viljan att ta till sig kunskaperna och använda den för att bli mer självförsörjande.

Kostnader för kursdeltagaren

250 kronor per termin. Summan täcker kopieringskostnader, försäkring, förbrukningsmaterial och råvaror.

Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs

Känna sig trygga att förädla det ni odlar eller har nära er och en ökad grad av självförsörjning. En förståelse och respekt för råvaror. Ta till vara på vad naturen har att erbjuda och vikten av att jobba efter säsong.

Plats för kursen

Holma gård, Höör

Kontaktperson

Jennie Stenberg

jennie.stenberg@holmafolkhogskola.se