2019 års kurs är nu full.
Kursbeskrivning
En praktisk kurs för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla allt från spannmål till bär. Vi kommer att prova på traditionella moment som att safta, sylta och mjölksyra men även att göra egen tempeh och miso.
Fokus kommer vara på att lära oss att ta tillvara och förädla det vi har runt omkring oss, främst det vi kan odla men också en del vilda växter. Att producera vår egen mat och ta ansvar för hur den görs och av vad är ett steg mot ett mer självförsörjande liv och är hälsosammare för oss själva och jorden. Hållbarhetsfokus kommer vara en röd tråd under hela kursen. Vi kommer även att experimentera med några mer okända råvaror som rosenkvitten, ekollon och åkerbönor. Kanske är det framtidens växter.
Mellan träffarna kommer ni få en praktisk uppgift eller en inlärningsuppgift. Den praktiska uppgiften kommer i stort innebära att testa det som vi gjort vid den senaste träffen för att se vad vi lärt oss, kunna felsöka och utvärdera vad som gått bra. Att lära sig om förädling handlar mycket om att prova, analysera och prova igen.
Vi kommer att prova på
- Surdegsbakning
- Mejeri
- Tempeh och miso
- Örtsalt och torka från skogsträdgården
- Konservera frukt och grönsaker
- Äpplen och svampodling
- Mjölksyra och dryck
- Spannmål och ekollon
Utrustning
Inför dom olika träffarna är det bra att vara beredd på att ta med olika förvaringskärl eller redskap. Tex burkar och flaskor till konservering. Det är även en bra idé att investera i en digitalvåg då det underlättar arbetet, dock inget måste.
Kurslitteratur
Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier av Jenny Neikell.
Kurstider
4:e mars- 10:e november
Sommaruppehåll i juli
Kurstillfällen
9-10 Mars
6-7 April
11-12 Maj
15-16 Juni
10-11 Augusti
7-8 September
5-6 Oktober
9-10 November
Omfattning
Deltid, 25 %, distans
Studiemedel
Kursen berättigar studiemedel från CSN, men den måste då kombineras med annan kurs eftersom du måste läsa på minst halvfart (50%) för att få studiemedel. Mer info finns här.
Ansök senast
Den 15:e december 2018. Hur snabbt besked ges om antagning beror på hur många ansökningar som kommer in. Målsättningen är att ge besked senast den 20:e december.
Antagningsvillkor
Förmåga att närvara vid kurstillfällen, ett intresse för mat, miljöfrågor och hållbarhet, viljan att ta till sig kunskaperna och använda den för att bli mer självförsörjande.
Kostnader för kursdeltagaren
250 kronor per termin. Summan täcker kopieringskostnader, försäkring, förbrukningsmaterial och råvaror.
Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs
Känna sig trygga att förädla det ni odlar eller har nära er och en ökad grad av självförsörjning. En förståelse och respekt för råvaror. Ta till vara på vad naturen har att erbjuda och vikten av att jobba efter säsong.
Plats för kursen
Holma gård, Höör
Kontaktperson
Jennie Stenberg
jennie.stenberg@holmafolkhogskola.se