Livsmedelsförädling för självhushållare

Ansökan för kursen 2022 öppnar den 1 oktober. 

Kursbeskrivning

En praktisk kurs för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla allt från spannmål till bär. Vi kommer att prova på traditionella moment som att safta, sylta och mjölksyra men även att göra egen tempeh och miso.

Fokus kommer vara på att lära oss att ta tillvara och förädla det vi har runt omkring oss, främst det vi kan odla men också en del vilda växter. Att producera vår egen mat och ta ansvar för hur den görs och av vad är ett steg mot ett mer självförsörjande liv. Det är hälsosammare för oss själva och jorden. Hållbarhetsfokus kommer vara en röd tråd under hela kursen. Vi kommer även att experimentera med några mer okända råvaror som rosenkvitten och ekollon.

Mellan träffarna kommer ni få en praktisk uppgift eller en inlärningsuppgift. Den praktiska uppgiften kommer i stort innebära att testa det som vi gjort vid den senaste träffen för att se vad vi lärt oss, kunna felsöka och utvärdera vad som gått bra. Att lära sig om förädling handlar mycket om att prova, analysera och prova igen. Vi avslutar kursen med en avslutningsmiddag där vi presenterar det vi lärt oss under kursen.

Vi kommer att prova på

  • Surdegsbakning

  • Mejeri

  • Tempeh

  • Miso

  • Örtsalt

  • Kombucha

  • Konservera frukt och grönsaker

  • Musta äpple

  • Mjölksyra grönsaker

  • Matlagning med ekollon

Utrustning

Inför dom olika träffarna är det bra att vara beredd på att ta med olika förvaringskärl eller redskap. T ex burkar och flaskor till konservering. Det är även en bra idé att investera i en digitalvåg då det underlättar arbetet, dock inget måste.

Kurslitteratur

Fermentera, mat med jäst, mögel och bakterier av Jenny Neikell.

Kurstider

15:e februari – 14:e november 2021

Kurstillfällen

20:e feb
6-7:e Mars
10-11:e April
8-9:e Maj
5:e  Juni
3:e Juli
14-15:e  Augusti
18-19:e September
9-10:e Oktober
13-14:e November

Omfattning

Deltid, 25 %, distans

Studiemedel

Kursen berättigar studiemedel från CSN, men den måste då kombineras med annan kurs eftersom du måste läsa på minst halvfart (50%) för att få studiemedel. Mer info finns här.

Ansök senast

Den 15:e november 2020. Besked om antagning kommer kort därefter.

Antagningsvillkor

Förmåga att närvara vid kurstillfällen, ett intresse för mat, miljöfrågor och hållbarhet, viljan att ta till sig kunskaperna och använda dem för att bli mer självförsörjande.

Kostnader för kursdeltagaren

Kursavgiften är 500 kr. Det täcker material och råvaror som behövs till kursen.

Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs

Känna sig trygga att förädla det ni odlar eller har nära er och en ökad grad av självförsörjning. En förståelse och respekt för råvaror. Ta till vara på vad naturen har att erbjuda och vikten av att jobba efter säsong.

Plats för kursen

Holma gård, Höör

Kontaktperson

Jennie Wegweiser

jennie.wegweiser@holmafolkhogskola.se