Fördjupningskurs – Odla en hållbar värld

Ansökningsperioden till 2020 års kurs är nu stängd.

Detta är en kurs för dig som redan har gått någon utbildning på Holma folkhögskola och vill fördjupa dina kunskaper för att kunna skapa hållbara förändringar i vårt samhälle. Kursen går på halvtid och ger deltagarna möjlighet att lära mer och fördjupa sig i ämnen som man intresserar sig för. Deltagarna kommer att vara med och utforma skolan och våra lokaler och odlingsområden och de kommer också vara med och hjälpa till på lektioner och arrangemang. Detta arbete är en träning inför att man själv ska kunna driva projekt inom olika områden av vårt samhälle med inriktning mot att skapa hållbara matförsörjningssystem, hållbara bostäder och en hållbar ekonomi.

Fördjupningsåret innebär mycket praktiskt arbete och egna projekt. Men det blir också teori kring permakultur, sociokrati, odling, omställning, ekonomi, marknadsföring mm. En viktig del av utbildningen blir att delta i den Nordiska Permakulturfestivalen på Holma gård och att vara med i förberedelserna.

Deltagarna kommer själva att kunna påverka utbildningens innehåll och vilka projekt man vill arbeta med. Huvudområden att välja mellan blir ettårig grönsaksodling, perenna odlingar, bygge och hantverk, kompost- och jordhantering och ekonomi och entreprenörskap. Deltagarna väljer också en praktikplats där de sammantaget under året tillbringar 4 veckor.

Kursen vänder sig till alla tidigare elever på skolan men också till personer som på annat sätt har kunskaper inom omställning, odling, hantverk, permakultur eller liknande. Efter genomgången kurs ska man självständigt kunna driva projekt och medverka till att ställa om olika verksamheter i en mer hållbar inriktning.

Moment

-Permakultur

– Sociokrati

– Odling

– Hantverk

– Mat och livsmedelsförädling

– Cirkulär ekonomi

– Delta i och förbereda Nordisk permakulturfestival 6-9 aug

– Egna projekt

– 4 veckors praktik

Kursplats: Holma gård, Höör

Omfattning: 50 % .

Kurstider: Kursen pågår från 24 februari till den 20 november 2020. Kursen inleds en måndag med en gemensam uppstart för de kurser som börjar vecka 9. Därefter pågår kursen på onsdag förmiddagar, torsdagar och fredagar.

CSN: Kursen berättigar till CSN. Logga in på csn.se, klicka på ‘studera’ och sedan ‘använda veckor’  för att se om du kan få studiemedel. Folkhögskolor faller under ‘gymnasienivå’.

Ansökan: Ansöker gör du genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan. Glöm inte att skriva ett personligt brev där du förklarar varför du vill gå kursen.

Ansök senast: 15 november, besked om antagning ges kort därefter.

Ansökningskriterier: När vi antar prioriterar vi personer som

  • har gått en kurs på skolan eller har motsvarande kunskaper
  • har en plan för hur man vill ställa om sitt liv och samhället
  • är engagerad i omställningsrörelse, ekoby eller annat liknande socialt projekt
  • har idéer om hur Holma folkhögskola kan utvecklas
  • gillar att jobba i grupp och driva projekt

Resinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Ett tips för att korta restiden är att ha en cykel i Höör!