Endagskurs i att slå med lie 14/6 2020

Ansökningsperioden är nu öppen. Sök till kursen här.

Kursbeskrivning och innehåll

Att slå med lie är lite knepigt i början, och för den som slår mycket är det viktigt att hitta rätt teknik för att kunna utföra arbetet hållbart på sikt. Under denna kursen kommer du få lära dig att slå på ett effektivt och ergonomiskt riktigt sätt. Vi går också igenom liens olika delar och hur man ställer in lien efter sina egna mått och hur det beror på vilken terräng som ska slås. 

Vidare går vi igenom för och nackdelar med olika blad och lär oss både att bryna och knacka. Rent teknisk går vi igenom hur man tar sig an en äng med tanke på lutning, hur gräset ligger och hur man går runt hinder på ängen. Tyngdpunkten kommer främst vara praktisk.

Kursen riktar sig till den som vill börja prova på, samt till de som redan börjat slå litegrann.

Kursmål

Efter avslutad kurs är målet att du kan ska kunna ställa in en lie, bryna och knacka fram en vass egg. Du kommer också förstå grunderna i hur du ska kunna slå på ett bra sätt samt ha ett hum om hur du tar dig an en äng. Kort och gott vad du behöver för att slå en äng.

Plats för kursen

Kursen hålls på Holma folkhögskola i Höör, Skåne. Vi möts utanför och håller mestadels till ute.

Bra att ta med

Egen matlåda, oömma kläder, lätta arbetshandskar för att slippa blåsor, vattenflaska. Om du har en egen lie, så ta gärna med den, men tänk på att det är knack-lie som gäller, inte slipblad.

Tider

Söndag 14/6, kl. 08-15, Lunch 12-13

Kostnader

Kursen är gratis. Anmälan är bindande

Platser och ansök

Ansök senast 7 juni 2020. Max 15 deltagare, löpande antagning.

Kursansvarig

Johan Andersson slår lie för Lunds kommun utanför Södra Sandby och Dalby, samt norr om Kristianstad för Länsstyrelsen. Han tillverkar också egna enkla billiga orv.

Johan kan svara på kursrelaterade frågor via mail slopefox@hotmail.com