Ställ om: permakultur, entreprenörskap och självhushållning

Kursen är nu stängd för ansökningar.

Drömmer du om att jobba med det du tror på och brinner för? Vill du vara en del av ett hållbart sammanhang och få verktyg till att ställa om ditt liv? Då är kursen något för dig!

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om permakultur, entreprenörskap och självhushållning. Den passar dig som vill lönearbeta mindre och producera mer av det du behöver.

Permakultur är ett designverktyg med målet att tillfredsställa mänskliga behov och öka ekosystem hälsa. Det handlar om att bygga upp naturresurser och inte bara att förbruka mindre. Vi utforskar permakultur grundligt och kursens deltagare kommer jobba med flera designarbeten under terminen. Vi applicerar designverktyget på fysiska platser, i projektidéutveckling och på personlig basis. Hela kursen genomsyras av permakultur men leder inte till ett PDC certifikat.

Entreprenörskap är för vissa ett ord som de inte vill bli förknippade med. Vi har en bredare syn på vad det innebär. Som entreprenörer är vi kreativa, drivna, använder oss av ett helhetstänk och ser möjligheter i en föränderlig värld. Entreprenörer behöver inte nödvändigtvis driva företag. Under kursen lär vi oss att utveckla affärsidéer och marknadsföringsstrategier, skriva affärsplaner, hur man kan söka projektpengar, hur man jobbar med cirkulär ekonomi, mm. Även om du inte har planer på att starta ett eget företag så ger kursen dig redskapen till att göra det i ett format som är relevant för alla.

Ska vi leva billigt och försörja oss på ett hållbart sätt måste vi vara mer självförsörjande. Under kursen arbetar vi därför med grönsaksodling, perenna växter (odlade såsom vilda), livsmedelsförädling, svampodling, djurhållning, bygg, energi-, vatten- och värmesystem, krisberedskap och överlevnadsstrategier. Vi kommer inte gå in på djupet inom något av ämnena men däremot får kursens deltagare ett smakprov som bildar en helhet.

Kursen vänder sig till både den som nyligen blivit intresserad av dessa frågor samt den som haft intresse en längre tid.

Efter kursen kommer du:

• känna dig trygg i att använda permakultur som ett verktyg för personlig och samhällsförändring.
  • få en tydligare bild på hur du kan ställa om ditt liv genom nya perspektiv och praktiska självhushållningskunskaper.
  • ha fått möjligheter att utveckla dina idéer i en stödjande och lärorik miljö.
  • ha ett bredare kontaktnät.

Kursens upplägg:

Efter en introduktion till kursen och tid till att lära känna varandra kommer vi jobba fram ett globalt perspektiv på klimatförändring, världsekonomin, dagens jordbruk, energi, mm. Detta bearbetar vi under 2-3 veckors tid och ger oss en gemensam grund att utveckla ifrån.

Vi ägnar resten av kursen åt våra huvudämnen (permakultur, entreprenörskap och självhushållning) och är lösningsinriktade med lokal förankring.

Precis som alla utbildningar på Holma folkhögskola kommer kursen att växla mellan teori och praktik. Du som går kursen kommer ha möjlighet att påverka både de teoretiska och de praktiska momenten. Vi kommer att blanda föreläsningar, gästföreläsningar, workshops, seminarier, konferenser, studiebesök, filmvisningar, diskussioner och grupparbeten.

Kurstid: 20 augusti 2018 – 21 december 2018

Studietakt: Helfart, 100 % (måndagar, tisdagar, torsdagar, fredagar: kl 9-15; onsdagar: kl 9-12)

Terminsavgift: 500 kr som täcker litteratur, studieresor, och kaffe och té under skoltid

Praktik: 2 veckors praktik på heltid ingår i kursen

CSN: Kursen berättigar till CSN

Ansökan: Ansöker gör du genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan.

Ansökningskriterier: Inga särskilda formella meriter krävs, men i samband med antagning undersöker vi dina förutsättningar att tillgodogöra dig och ha nytta av utbildningen.

Vi tittar bland annat på följande kriterier (utan inbördes rangordning):

– intresse för kursens huvudämnen: permakultur, entreprenörskap och självhushållning

– engagemang i ideell föreningar, miljöfrågor, samhällsfrågor eller liknande

– utbildning eller arbetserfarenhet som kan anses relevant

Ansök senast: Antagning sker löpande, men platser kommer finnas kvar till 31 maj som också är sista ansökningsdag.

Plats för kursen: Holma Gård i Höör

Reseinformation: Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Ett tips för att korta restiden är att ha en cykel i Höör! Karta

Kontakt: Om du har frågor så kan du vända dig till Chris på mail chris.wegweiser(at)holmafolkhogskola.se eller 0703769835