Omställning och media

Ansöker till kursen gör du här!

Vill du lära dig att filma, fota, blogga, podda och nå ut i sociala medier? Är du intresserad av omställning, permakultur och odling? Då är det här kursen för dig!

Under en heltidskurs på 15 veckor får du en introduktion till text, bild, ljud, video och sociala medier samt en inblick i omställningsrörelsen i Skåne. Vi utgår ifrån journalistiska tankesätt och arbetsmetoder. Vi har dels gemensamma mediegenomgångar och dels arbetar du praktiskt enskilt eller i grupp med att besöka och dokumentera Holma folkhögskolas andra kurser och verksamheter samt medlemsorganisationer och tidigare elever. Det finns möjlighet att fokusera på de områden du är mest intresserad av.

Fokus ligger på att skildra både goda exempel och praktiska kunskaper kring omställning, som specifika moment inom byggnadsvård eller odling. Du får testa exempelvis att skriva blogginlägg, sända poddradio och göra Youtubeklipp. Målet är att så mycket som möjligt ska publiceras i Holmas egna kanaler, som Facebook, Instagram och webbplats. Därför går vi även igenom grundläggande etik, lagar och regler för publicering. Du får löpande feedback på ditt arbete från både kursledare och kurskamrater.

Kursbok är Björn Hägers “Reporter” som du själv köper in och som kompletteras med andra källor. Vi använder i första hand lättillgängliga verktyg som smartphones och gratis mjukvara. Det är ett krav att du har tillgång till en bärbar dator som du tar med till skolan, och helst en smartphone. Du behöver också ett Jojo- eller sommarkort som gäller för hela Skåne under hela kursperioden.

Var med och sprid berättelsen om att en hållbar värld är möjlig!

Plats för kursen

Holma folkhögskolas lokaler på Fabriksgatan 2 i Lund och på Holma gård i Höör. Räkna även med resor till andra verksamheter i Skåne, som du själv bekostar.

Resinformation

Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 minuter. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 minuter. Därefter är det ca 20 minuters promenad till Holma gård där skolan ligger. Ett tips för att korta restiden är att ha en cykel i Höör! Karta

Kurstider 

28 maj–7 september

Omfattning

Heltid

Ansökan

Ansöker gör du genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan.

Ansök senast

Antagning sker löpande. Som längst håller vi öppet för ansökningar fram till 30 april.

Antagningsvillkor

Inga särskilda formella meriter krävs, men i samband med antagning undersöker vi dina förutsättningar att tillgodogöra dig och ha nytta av utbildningen.

Vi tittar bland annat på följande kriterier (utan inbördes rangordning):

– intresse för omställning

– förutsättningar att lära dig nya datorprogram och tekniska verktyg

– i hur stor utsträckning du kommer att använda kunskaperna i praktiken efter kursens slut.

Ett krav är att du är bekväm med tanken på att göra intervjuer, publicera dina alster samt ge och ta konstruktiv feedback.

Till din ansökan vill vi att du bifogar ett personligt brev där du berättar:

  • varför du vill gå kursen
  • kort om ditt intresse för omställning
  • kort om din datorvana och dina tidigare erfarenheter av att skriva, fota, filma, göra podd, blogga och använda sociala medier
  • hur du planerar att använda kunskaperna från kursen.

 

Kostnader för kursdeltagaren 

Kursavgift på 250 kronor för material m m. Kostnader för kursboken “Reporter” av Björn Häger samt resor tillkommer.

Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs

  • Grundläggande inblick i omställningsrörelsen samt Holma folkhögskolas olika profilområden, kurser och medlemsorganisationer
  • Baskunskaper kring olika kanaler såsom blogg, podd, Youtube, Facebook och Instagram och hur du använder dem
  • Grundläggande etik, lagar och regler för publicering
  • Grundläggande journalistiska arbetsmetoder och perspektiv.

Kontaktpersoner

Jonas Wilson, administratör, 0730-68 12 62, administration(a)holmafolkhogskola.se

Abigail Sykes, lärare, abigail.sykes(a)holmafolkhogskola.se