Livsmedelsförädling för självhushållare

Kursen är nu stängd för ansökningar

En praktisk kurs för dig som vill lära dig att ta tillvara och förädla allt från spannmål till bär. Vi kommer att prova på traditionella moment som att safta, sylta och mjölksyra men även att göra egen tempeh och miso.

Fokus kommer vara på att lära oss att ta tillvara och förädla det vi har runt omkring oss, främst det vi kan odla men också en del vilda växter. Att producera vår egen mat och ta ansvar för hur den görs och av vad är ett steg mot ett mer självförsörjande liv och är hälsosammare för oss själva och jorden. Hållbarhetsfokus kommer vara en röd tråd under hela kursen. Vi kommer även att experimentera med några mer okända råvaror som rosenkvitten, ekollon och åkerbönor. Kanske är det framtidens växter.

Mellan träffarna kommer ni få en praktisk uppgift och en inlärningsuppgift. Den praktiska uppgiften kommer i stort innebära att testa det som vi gjort vid den senaste träffen för att se vad vi lärt oss, kunna felsöka och utvärdera vad som gått bra. Att lära sig om förädling handlar mycket om att prova, analysera och prova igen.

Vi kommer att prova på

Surdegsbakning

Mejeri

Tempeh och miso

Örtsalt och skörda från skogsträdgården

Konservera frukt och grönsaker

Mjölksyra och torka

Äpplen och dryck

Spannmål och ekollon

Utrustning

Inför dom olika träffarna är det bra att vara beredd på att ta med olika förvaringskärl eller redskap. Tex burkar och flaskor till konservering. Det är även en bra idé att investera i en digitalvåg då vi kommer använda oss ofta av det, dock inget måste.

Kurstider

16 mars – 10 november

Sommaruppehåll i juli

Kurstillfällen

16-18 Mars

14-15 April

26-27 Maj

16-17Juni

11-12 Augusti

8-9 September

6-7 Oktober

9-10 November

Omfattning

Deltid, 25 %, distans

Ansökan

Ansöker gör du genom skolans administrativa system Schoolsoft. Första gång du ansöker behöver du starta ett konto varefter du kommer till ett formulär som du fyller i. Bland informationen längst upp på denna sida finns en länk till ansökningssidan.

Ansök senast

31 Januari, besked om antagning ges under februari

Antagningsvillkor

Närvaro vid kurstillfällen, ett intresse för mat, miljöfrågor och hållbarhet, viljan att ta till sig kunskaperna och använda den för att bli mer självförsörjande.  

Kostnader för kursdeltagaren

250 kronor per termin för råvaror

Detta förväntas deltagaren kunna efter avslutad kurs

Känna sig trygga att förädla det ni odlar eller har nära er och en ökad grad av självförsörjning. En förståelse och respekt för råvaror. Ta till vara på vad naturen har att erbjuda och vikten av att jobba efter säsong.

Plats för kursen

Holma gård, Höör. Direkttåg från Malmö C till Höör tar ca 35 min. Direkttåg från Lund C till Höör tar ca 20 min. Därefter är det en ca 20 min promenad till Holma Gård där skolan ligger. Karta

Kontaktperson

Jennie Stenberg

jennie.stenberg@holmafolkhogskola.se