Planetskötare – världens bästa jobb

Henrik Johansson, deltagare på kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier, bjuder in dig att bli planetskötare – och ger tipsen du behöver för att få jobbet!

I din hand håller du just nu ditt livs viktigaste jobbannons. På lappen står det skrivet med stora svarta bokstäver:

Jorden AB expanderar – rekryterar 7,6 miljarder nya medarbetare!

Nu söker vi dig som är passionerad och ambitiös, tycker om utmaningar och växer med ökat ansvar. Du är konstruktiv, full av idéer och kan demonstrera hur vi kan göra abstrakta koncept till konkreta strukturer som är hållbara, funktionella och vackra. Du tycker om att ditt arbete gör skillnad för andra samtidigt som du tar eget ansvar för din egen utveckling. Du är en mycket god lagspelare som också kan jobba enskilt och du tycker om att arbeta nära tillsammans med våra användare.

Ansökan med personlig brev och CV skickas till planetskötare@jorden.nu

Anledningen till den här rekryteringskampanjen är såklart att moderbolaget Jorden AB har tagit hem ännu en rekordorder mitt under rådande ekologisk lågkonjunktur. Orderingången ser inte ut att minska under överskådlig framtid och därför sökes personal på global skala.

Därför är det hög tid att vi alla växer upp, klipper oss och skaffar oss ett planetskötarjobb. Likt en förvuxen medelålders tonårsson som vägrar flytta ut ur sin fattiga ensamstående mammas källarvåning. Det är dags att du som människa gör skäl för ditt uppehälle på planeten genom att bli planetskötare. Inte för din mammas skull, utan för din egen.

Kunskap, mod och handlingskraft

Vi börjar med arbetsbeskrivningen direkt. En av de viktigaste arbetsuppgifterna för dig som planetskötare är att ta ansvar. Du måste välja att aktivt ta eget ansvar och göra medvetna livsstilsval och välja andra att påverka i samma riktning. Men som vi alla med beslutsångest vet är det svårt och läskigt att välja. Du vet att du står inför tusentals små val varje dag och vart och ett av dina beslut utmynnar i ett av två scenarios. Antingen blir du en del av lösningen eller så fortsätter du vara en del av problemet. Ja, det kan låta dramatiskt, men är faktiskt ganska enkelt. Du behöver bara två verktyg för att göra bra val. Det ena du behöver är tillräcklig kunskap om de olika alternativen du ska välja mellan. Sen så krävs också lite mod för att du ska våga välja något annat än det som du tidigare varit så nöjd med. Genom att använda kunskapen och modet får du så den handlingskraft som krävs för att välja rätt. Och det är också allt som krävs, jag lovar. Nu är du snart redo att göra din mamma stolt. Men först ska du få några fler verktyg.

Förberedelse för förändring

Oavsett vilken utbildning eller tidigare erfarenhet du har så har du säkerligen känt att de nya kunskaperna och färdigheterna har stärkt och förändrat dig. Dina ansträngningar har givit dig mycket fakta, smidiga arbetsmetoder, smarta synsätt och så en euforisk känsla av att faktiskt förstå världen lite bättre. Det är det där sista, den där förståelsen av världen, som är så viktig för att kunna vara en framgångsrik planetskötare. För att kunna göra aktiva välgrundade val och kunna förutse konsekvenserna av ditt handlande behöver du en både rimlig och rymlig världsbild. Utan den världsbilden blir du blind inför vardagens alla små vägval och utan de stora komplexa sammanhangen känns din värld liten och trång. Använd din världsbild som en karta över dina framtida arbetsuppgifter.

Moralisk makt och skamarbete

Ett annat av de viktigaste verktygen du som planetskötare bör bära med dig är en stark moralisk kompass. Tillsammans med andra planetskötare etablerar du varje dag både en personlig moralisk karta och ett gemensamt rättesnöre som vägleder andra genom alla svåra beslut och dilemman. Och om det inte skulle räcka med en enkel kunskapsbaserad diskussion för att hitta rätt bland etik och moral så ska du veta att du inte står tomhänt. I ditt verktygsbälte nära magkänslan sitter skuld och skam. Skuld och skam är nämligen två superstarka drivkrafter som rätt använda får oss att hålla oss på samma sida rättesnöret. Därför kan du också använda dessa som verktyg för att se till att de företag och organisationer som har tappat sin moraliska riktning hittar tillbaka hem. Tänk dock på att använda dessa laddade känslor med försiktighet och precision. Du måste också lova att aldrig rikta dem mot enskilda medmänniskor.

Om du vill öva på ”skamarbete” med dina nya verktyg rekommenderas organisationen We Don’t Have Time som vill skapa ett nytt socialt nätverk. Detta nätverk ska putta företag och organisationer i rätt riktning genom att sikta på deras offentliga rykte. Företags och organisationers image är ju som bekant en av deras största tillgångar för att locka kunder och medlemmar. Genom att möjliggöra för vem som helst att betygsätta och offentliggöra företagens beslut eller riktningar kommer detta nya sociala nätverk använda skammen och det dåliga ryktet för att få företagen att ta sig i kragen.

Första arbetsdagen

Okej! Nu när du har plockat på dig kunskap, känslor, mod och moral är du redo att börja din första dag på jobbet. Det finns många verktyg kvar att plocka upp längs vägen men det är viktigt att du börjar arbeta med dem du har nu. När du nu kliver ut genom dörren och kommer ut i verkligheten kan problemen se hopplöst stora och svåra ut. Då ska du komma ihåg att det bästa med att jobba som planetskötare är att du har väldigt många trevliga kollegor. Jag lovar att det blir så mycket lättare att göra något åt problemen tillsammans när du ser alla dina medmänniskor som medarbetare.

Kom ihåg att allt vi gör i vår vardag också måste bidra till en stabil planet, annars riskerar Jorden AB att gå i konkurs och då blir vi av med både jobb och hem.

Eller som aktivisten och författaren Alice Walker har uttryckt det;

”Aktivism är min hyra för att bo på den här planeten.”

Nu är det upp till oss alla att gå till planetskötarjobbet och göra allt i vår makt för att göra en hållbar värld möjlig!

Vilket av dina verktyg tycker du är viktigast i arbetet som planetskötare? Berätta i kommentarerna.

Inspirationen till det här inlägget kommer från miljöprofessor Johan Rockströms sommarprat i P1 2015, en intervju i Naturskyddsföreningens medlemstidning med Adam Arnesson; eko-lantbrukare på Jannelunds gård, SVT:s Sommarlovsprogram 2017 samt Heidi Anderssons och Björn Ferrys TV-program Storuman Forever.

Henrik Johansson
Deltagare på kursen Hållbarhet, journalistik och sociala medier

Foto: Pixabay (CC0)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen